Alexandru Tulai, Vicepreședinte Cluj IT Cluster
Pe data de 2 decembrie 2018, la o zi după sărbătoarea centenarului Unirii, am inițiat un proiect strategic constând într-o serie de articole și evenimente care să constituie cadrul adecvat dezvoltării regiunii noastre, implicit a industriei noastre. Am început acțiunea de ceva vreme și, în această etapă de inițiere, domnul prof. dr. Radu Preda, Președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a avut generozitatea să-și asume o sarcină foarte dificilă: conturarea primei dezbateri despre “Al doilea secol românesc”.
Prin discursul său dl. Preda ne-a adus în fața unei întrebări esențiale: cum putem fi români în epoca modernă, rămânând cetățeni europeni și cu aspirații pentru o viață mai bună pentru noi, atât ca indivizi cât și ca societate în ansamblu ei. Pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să ne fixăm întâi cadrul istoric sau, altfel spus, moștenirea trecutului, astfel încât să ne pregătim corespunzător pentru șansele și provocările viitorului.
Cu alte cuvinte, mai întâi trebuie să trasăm în clar linia identitară a relației cu trecutul: cine suntem, ce facem bine și ce nu facem bine (istoric vorbind), ce putem și ce nu, așa încât clarificând aceasta, să ne putem concentra pe dezvoltarea viitoare pe o bază realistă și nu pe una “mitică”.
Ca să avem un succes împărtășit de cât mai mulți, avem nevoie mai întâi de un proces profund de transformare. O transformare a felului în care ne raportăm la cei din jur, a felului în care ne derulăm viețile personale și cele profesionale, a felului în care interacționăm cu autoritățile, dar și a celui în care facem afaceri sau ne educăm generațiile viitoare. Vă propunem așadar o incursiune în trecut, cu privirea ațintită spre viitor prin care să putem provoca și determina “Schimbarea”. Mai concret, lansăm o platformă de gândire strategică și planificare a unor acțiuni care ne vor aduce mai aproape de dezideratul oricărei comunități din zilele noastre: bunăstare economică și socială, educație, competitivitate și performanță, acces la resurse și șansă de afirmare.
__________________
Schimbarea. Marea problemă, permanent întâlnită în comunități și organizații (fie ele instituții ale statului, ONG-uri sau companii). Ne propunem să discutăm diversele fațete ale acesteia, aspecte întâlnite în practica noastră. Complexitatea gestiunii schimbării, pe de o parte, și nivelul redus al educației și practicii din domeniu, pe de altă parte, ne-au convins să tratăm sistematic acest subiect.
Concret, dorim să venim, astfel, în ajutorul tuturor celor care se confruntă cu aceste situații. Pentru facilitarea lecturii, conținutul este prezentat sub forma corespondenței cu partenerii din practica de business.
În primul material pe care urmează să îl publicăm discutăm una dintre posibilele consecințe, frecvent întâlnite, ale nevoii de încredere, pe care se construiește orice organizație / comunitate. Este vorba despre impostură: cum poate apărea, care este natura ei, mecanismul (defensiv) care o susține și cum poate fi soluționată.
Urmăriți-ne pe paginile noastre de FB si LinkedIn pentru noutăți legate de acest proiect al Cluj IT Cluster.