Cel mai important cluster de tehnologia informatiei din tara, Cluj IT, isi prezinta azi si maine prioritatile si strategiile, la Cluj Innovation Days.
Printre cele mai importante obiective pe termen mediu si lung anuntate de reprezentantii clusterului se numara promovarea Clujului ca hub de tehnologia informatiei de importanta regionala, consolidarea colaborarii dintre companiile IT si universitatile locale, respectiv implementarea proiectului de dezvoltare urbana integrata Cluj Innovation City.
Unul dintre cele mai importante obiective asumate de Cluj IT este ca, pana in 2017, clusterul sa devina unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse si servicii IT inovatoare, precum si pentru capabilitatile de suport existente pe plan local.
“Extinderea prezentei pe pietele internationale, prin cresterea vizibilitatii sectorului IT din Romania si prin promovarea competentelor membrilor, simultan cu cresterea capacitatii de inovare, este una dintre principalele directii de actiune asupra careia ne concentram atentia”, spune presedintele clusterului, Alexandru Tulai.
Evenimentul Cluj IT Innovation Days, care face parte din strategia clusterului de a promova Clujul ca si hub IT pe plan international, are loc anual, incepand din 2013. In cele doua zile ale evenimentului sunt asteptati peste 500 de participanti din tara si strainatate. Printre participanti se numara Jim Cunningham, Senior Commercial Officer in cadrul Ambasadei SUA si Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. La eveniment vor participa si reprezentanti ai mediului universitar clujean, avand in vedere ca din cluster fac parte si doua universitati clujene recunoscute ca fiind dintre cele mai prestigioase din tara – UBB si UTCN.
“Avem in vedere metode prin care guvernul poate sprijini procesul educational din universitati, sustinem programele de practica pentru elevi si studenti si, de asemenea, universitatile din cluster deja lucreaza la dezvoltarea de solutii alternative, cum ar fi programe postuniversitare de reconversie profesionala”, a mai spus Tulai.
In cadrul evenimentului de astazi si maine se doreste stabilirea de parteneriate si identificarea unor potentiali investitori pentru proiectele clusterului, unul dintre acestea fiind Cluj Innovation City – un proiect de dezvoltare urbana integrata, estimat sa ocupe o suprafata de 300 hectare, cu o investitie totala de 300 milioane de euro si care va reuni, in urmatorii 15 ani, peste 20.000 de specialisti IT.
Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel in Romania, ce va fi realizat in mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi detinut de mediul privat, in timp ce infrastructura va fi realizata cu suportul Guvernului si al Consiliului Judetean. Cluj Innovation City va fi construit dupa un concept verde bazat pe utilizarea de energie din surse regenerabile, respectiv materiale si structuri ecologice.
“Cluj Innovation City va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, dar si alte companii inovatoare din alte domenii. Accentul se va pune pe crearea de centre de competenta, respectiv suport si consultanta pentru start-up-uri. De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de munca si, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atat la nivel regional, cat si national”, a explicat Alexandru Tulai.
Clusterul IT are de curand director nou, este vorba de Andrei Kelemen. Acesta vine din mediul universitar – a fost manager de proiect in cadrul Departamentului de Cercetare si Management de Programe de la Universitatea “Babes-Bolyai”.
Clusterul de IT de la Cluj se bucura atat de sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala, cat si de aprecierea mediului de business regional, astfel incat, in primele sase luni de la infiintare, au fost inregistrate numeroase cereri de aderare atat din partea unor firme de IT, cat si din partea unor firme si organizatii din alte domenii conexe. In momentul infiintarii, clusterul avea 32 de membri fondatori: 23 de companii de IT, 2 institutii de invatamant superior si sapte institutii publice si organizatii catalizator.
Prioritatile clusterului pentru urmatoarea perioada sunt reprezentate de: extinderea prezentei internationale prin competitivitate ridicata si prin produse sau servicii inovatoare, dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient intre universitati si industria IT, care sa aiba ca rezultat un numar cat mai mare de specialisti IT foarte bine pregatiti si respectiv realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT sa aiba acces la infrastructura necesara pentru dezvoltare continua, inovare si colaborare in proiecte de anvergura.
Sursa: Ziua de Cluj