6 februarie 2019

În perioada 1-2 februarie 2019, la Constanța a avut loc reuniunea de fondare a Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră, o inițiativă comună a Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR) și a Cluj IT Cluster, care coordonează în prezent o rețea de peste 15 clustere și asociații profesionale din sectorul de IT din zona Balcanică, a Bazinului Mării Negre și a Regiunii Baltice. Misiunea Hub-ului nou înființat constă în principal în generarea unei contribuții importante la inovarea macroregiunii prin cooperare teritorială și dezvoltarea unor proiecte transnaționale potrivit specializărilor regionale inteligente și subsumate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și celorlalte documente strategice conexe.

Membrii fondatori ai Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră sunt Asociația CLDR România – membră CoDCR (Viena), Cluj IT Cluster – format, la rândul său, dintr-un număr de șapte universități, împreună cu zeci de companii din zona Transilvaniei, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Spiru Haret, Clusterul Prelucrări Metale Transilvania – compus din trei universități, două municipalități și numeroase întreprinderi mici și mijlocii din Regiunea Centru, INCD pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării, Arhiepiscopia Craiovei, Fundația Acțiunea Ecologică Română, Asociația ”24Pharte”, Agenția URBASOFIA și CIO-SUERD ”Jean Bart”, proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu Academia Română.

“Prin această inițiativă încercăm să extindem un model de cooperare pe care noi l-am experimentat în cadrul asociației noastre și care, suntem convinși, poate să aducă plus valoare tuturor celor implicați. Mizăm pe experiența mai multora din membri fondatori ai acestui hub regional în dezvoltarea de proiecte cu impact social și economic, proiecte care să susțină specializarea inteligentă și dezvoltarea comunităților din spațiul dunărean și al Marii Negre prin aportul tehnologiei informației în turism, administrație, sănătate și  agricultură. Pentru noi, pentru Cluj IT Cluster, acest parteneriat reprezintă o oportunitate foarte bună de a fi mai prezenți în macro-regiunea Dunării și a Mării Negre, fiind convinși că avem ce să oferim celor interesați, dar și să învățăm foarte multe.”,  a declarat cu această ocazie dl. Stelian Brad, Președintele Cluj IT Cluster.

Cluj IT Cluster asigură președinția acestei structuri funcționale pentru primul an de funcționare. Deoarece este o alianță deschisă, se pot alătura Hub-ului și alte universități, centre de cercetare sau entități co-interesate să se implice în consorțiile unor proiecte majore. Acest lucru se poate face printr-o cerere de afiliere transmisă Cluj IT Cluster.

În același context, au fost prezentate și dezbătute ariile tematice ce pot primi finanțare în cursul perioadei următoare cu un accent special pe combinarea diverselor domenii de cunoaștere și acțiune interdisciplinară cu dimensiunea digitalizării.