- CLUJ IT CLUSTER devine membru cu drepturi depline al European Digital SME Alliance, o reţea care reuneşte 30 de asociații cu rol de reprezentare național și regional a IMM-urilor din statele membre ale UE. Alianţa europeană DIGITAL SME reprezintă peste 45.000 de IMM-uri digitale din Uniunea Europeană;
- Priorităţile Alianţei se focusează pe subiecte precum: competențe digitale, digitalizare, piețe digitale competitive, proprietate intelectuală, securitate cibernetică și protecția datelor, tehnologii viitoare și inteligență artificială, standarde TIC pentru IMM-uri, comunități inteligente.
- Înființată în 2012, asociația Cluj IT are aproape 100 de membri din toată țara, incluzînd peste 70 de companii IT, 12 universităţi, 2 institute de cercetare ale Academiei Române, alte institute de cercetare-dezvoltare-inovare, dar și instituţii din sectorul administraţiei publice, precum şi comunităţi suport.
La finalul lunii septembrie, Cluj IT Cluster s-a alăturat celei mai mari rețele de reprezentare a IMM-urilor europene, care numără 45.000 de companii din întreaga Uniune Europeană.
Prin acest pas clusterul şi ecosistemul industriei de IT pe care îl reprezintă reconfirmă alinierea la direcţiile prioritare de pe agenda europeană, cum sunt: tranziţia verde digitală, promovarea intereselor și valorilor europene pe scena mondială prin sprijinirea internaționalizării IMM-urilor membre, adoptarea transformării digitale prin investiții în întreprinderi, cercetare și inovare, reformarea protecției datelor, abilitarea oamenilor cu competențele necesare pentru o nouă generație de tehnologii.
”Cluj IT Cluster a fost înființat în urmă cu 10 ani în Cluj-Napoca, România, iar mesajul nostru de la bun început a fost simplu, dar cu impact: dacă vrem să ne dezvoltăm durabil, trebuie să inovăm și să sprijinim transformarea digitală în toate aspectele vieții. Astăzi, cu mai mult de 10% din totalul forței de muncă active angajate în industria IT, orașul nostru natal este supranumit Silicon Valley al Europei. Iar noi am avut partea noastră de contribuție la construirea acestuia. Este timpul să trecem la o nouă perspectivă, la o scară mai largă. Și credem că a face parte din familia Digital SME Alliance este una dintre cele mai bune modalități de a atinge acest obiectiv. Suntem bucuroși să ne alăturăm Alianței și să creăm în acest fel noi căi de colaborare și prosperitate pentru membrii și părțile interesate. Personal, aștept cu nerăbdare următorii ani.”, spune Andrei Kelemen, Director Executiv al Clusterului Cluj IT.
De zece ani, Cluj IT sprijină şi reprezintă IMM-urile româneşti
Pe parcursul celor 10 ani de activitate, Cluj IT a fost îndrumat de un principiu simplu: o reorientare a valorilor pieței înspre adoptarea transformării digitale şi sprijinirea dezvoltării inovației la nivelul acesteia. Eforturile Cluj IT depuse în direcţia dezvoltării sustenabile la nivelul comunităţii pe care o reprezintă, a industriei de IT naţionale, dar şi a societăţii în general au culminat în multiple exemple de succes. Implicarea Cluj IT şi a membrilor săi în iniţiative şi proiecte de impact de la nivel local, la nivel international, sunt reflectate prin acţiuni şi iniţiative de succes precum:
- Digital Innovation Hub4Society, iniţiativa evaluată pe primul loc în cadrul competiţiei europene pentru dezvoltarea Reţelei Europene a Hub-urilor pentru Inovaţie Digitală. Programat să înceapă activitatea în prima parte a anului 2023, DIH4Society va oferi peste 400 tipuri de servicii de transformare digitală adresate direct IMM-urilor active în regiunea Nord-Vest.
- Colaborarea şi sprijinirea adoptării digitalizării la nivelul administraţiei publice prin multiple proiecte de informatizare şi elaborare a strategiilor de smart city pentru municipalităţi din România: Oradea, Alba-Iulia, Consiliul Judetean Cluj, Cugir, Bistriţa.
- Poziționarea și promovarea ecosistemului românesc de inovare digitală la scară globală prin eforturi intense pe direcția internaţionalizării şi setării unor cadre de colaborare cu parteneri la nivel european, dar şi cu pieţe precum America Latină, Africa, Asia sau Singapore.
- Susţinerea dezvoltării inovaţiei la nivelul companiilor mici şi mijlocii prin atragerea a aproape 400.000 de euro ca finanţare directă spre companii din România prin proiecte Horizon2020 (Galatea, UFO) în ultimii 3 ani.
- Peste 3 milioane de euro vor fi disponibili ca finanţare directă IMM-urilor europene în următorii doi ani, în cadrul a trei iniţiative de tip Euroclustere finanţate de Uniunea Europeană, în care Cluj IT este partener. Cele trei noi proiecte (DREAM, DESIRE, Re-Centre), care au început implementarea din luna octombrie 2022, sunt orientate spre a contribui la punerea în aplicare a Noii Strategii industriale pentru Europa a Comisiei Europene, în vederea consolidării rezilienței și accelerarea tranziției către o economie ecologică și digitală
“CLUJ IT este un jucător cheie în eliberarea potențialului sectorului TIC din România. Acest lucru este deosebit de important în condițiile în care, potrivit indicelui DESI, România este în urmă în ceea ce privește performanța digitală în comparație cu alte țări din UE. DIGITAL SME așteaptă cu nerăbdare să sprijine asociația în promovarea industriei IT din România și a ecosistemului de inovare”, a declarat președintele DIGITAL SME, Dr. Oliver Grün.
Despre reţeaua europeană DIGITAL SME
Alianţa europeană DIGITAL SME (European Digital SME Alliance) este cea mai mare reţea de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) din domeniul TIC din Europa, reprezentând peste 45 000 de IMM-uri digitale din Uniunea Europeană. Alianța reprezintă efortul comun al 30 de asociații naționale și regionale ale IMM-urilor din statele membre ale UE și din țările învecinate de a plasa IMM-urile digitale în centrul agendei UE.
Alianța europeană a IMM-urilor DIGITALE este membră a SBS, SMEUnited, ECSO, AIOTI, EU Gateway, Alianța Europeană pentru Inteligență Artificială, INATBA, Forumul European de Internet, GeSI , și Coaliția pentru corectitudine în domeniul aplicațiilor.
Priorităţile alianţei înglobează subiecte şi acţiunile aferente pe direcţii precum: Competențe digitale; Digitalizare durabilă; Piețe digitale competitive; Proprietatea intelectuală; Securitatea cibernetică și protecția datelor; Tehnologii viitoare și inteligență artificială; Descoperirea lobby-ului marilor companii de tehnologie; Standarde TIC pentru IMM-uri; Comunități inteligente; precum şi Manifestul pentru viitorul digital al Europei.
******
Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţată în octombrie 2012 la Cluj-Napoca. Cuprinde peste 90 de membri, printre care peste 70 de companii IT, 12 universităţi, 2 institute de cercetare ale Academiei Române, alte institute de cercetare-dezvoltare-inovare, instituţii din sectorul administraţiei publice şi comunităţi suport, care urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT, vizibilitatea industriei IT româneşti precum și poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator.
Asociaţia susţine demersul de transformare digitală a proceselor în relaţia dintre diversele sectoare şi de realizare a interoperabilităţii între sisteme la nivel naţional şi european. Cluj IT promovează o abordare deschisă la care pot să contribuie şi de care pot să beneficieze în mod direct toţi furnizorii de produse şi servicii din domeniul IT, instituţiile publice, precum şi societatea în general.