Cluj-Napoca / 29 martie 2022

  • A fost lansat la portalul de centralizare a oportunităților de angajare şi formare în IT pentru refugiați ucraineni – Platforma publică Jobs & Skills for Refugees

Contextul geopolitic actual evidențiază acum, mai mult ca niciodată, nevoia de coeziune și sprijin pentru cei care sunt direct afectați de urmările războiului din Ucraina. Milioane de ucraineni au ales calea pribegiei fugind din fața unui război nedrept care deja a provocat moartea a mii de oameni. 

Ca parte a misiunii continue de promovare și implicare activă în comunitate, Cluj IT Cluster se alătură inițiativei europene Portalul Oportunităților Digitale, un instrument dezvoltat de către European Digital SME Alliance, organizație umbrelă reprezentativă la nivel european care reunește peste 40 000 de companii digitale. Portalul a fost gândit ca un spațiu virtual de informare legat de oportunități de angajare, cursuri și sesiuni de formare dedicat pentru persoanele din Ucraina și poate fi utilizat în mod gratuit de către toate companiile angajatoare precum și de către furnizorii de formare, pentru a publica oportunități curente și viitoare.

La nivel naţional, Cluj IT Cluster acţionează ca partener al iniţiativei, asumându-şi rolul de facilitator şi agregator pentru companiile digitale care sunt deschise spre sprijinirea cetăţenilor ucraineni în căutare de oportunităţi profesionale cel puţin temporare.

“Tragedia umană supremă prin care trec mulți semeni de-ai noștri acum, în Ucraina, nu ne poate lăsa indiferenți. Am acționat prin comunitatea Cluj IT imediat după declanșarea războiului, încercând să venim în sprijinul celor aveau nevoie. Și vom continua să facem acest lucru. Ne alăturăm astăzi inițiativei lansate la nivel european de către Alianța Europeană pentru IMM-uri Digitale cu sediul la Bruxelles. Dincolo de aspectul practic al platformei care intermediază oportunități de lucru și de formare pentru refugiații ucraineni, mizăm și pe readucerea speranței în rândul celor afectați de război la o viață normală, cu preocupări normale.” a declarat Andrei Kelemen, Director Executiv al Clusterului Cluj IT. 

Procesul de reconstrucție al societății necesită un efort colectiv prin implicare tuturor actorilor, indiferent de sectorul de activitate. Portalul Oportunităților Digitale conturează un mediu sigur, gratuit, funcțional non-stop, ce aduce mai aproape de persoanele afectate ce au părăsit Ucraina și nu numai, posibilitatea de reorientare profesională în orice țară de pe continentul European, atât din perspectiva ofertei locurilor de muncă în sectorul de IT cât și a oportunităților de dezvoltare a competențelor profesionale. 

Invităm pe această cale întreaga comunitate IT din România să contribuie la acest efort, prin înregistrarea în portal a pozițiilor deschise și a  training-urilor gratuite disponibile, implicându-se astfel la redefinirea ecosistemului european prin sprijinirea comunității ucrainene. 

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012 la Cluj-Napoca. Cuprinde peste 90 de membri, companii IT, 12 universităţi, 2 institute ale Academiei Române, alte institute de cercetare-dezvoltare-inovare, instituţii din sectorul administraţiei publice şi comunităţi suport, care urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT, vizibilitatea industriei IT româneşti precum și poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator. Asociaţia susţine demersul de transformare digitală a proceselor în relaţia dintre diversele sectoare şi de realizare a interoperabilităţii între sisteme la nivel naţional şi european. Cluj IT promovează o abordare deschisă la care pot să contribuie şi de care pot să beneficieze în mod direct toţi furnizorii de produse şi servicii din domeniul IT, instituţiile publice, precum şi societatea în general.