În cursul lunii aprilie Cluj IT a organizat o delegație de afaceri în care membri clusterului și cei ai ecosistemului extins de inovare au explorat potențialul de colaborare cu mediul de afaceri norvegian în domeniul IT și cel al inteligenței artificiale. Lista obiectivelor delegației a inclus descoperirea de studii de caz și noi perspective în direcția sprijinirii adopției inovației digitale verzi pentru o economie sustenabilă. Pe parcursul vizitei de afaceri, parte a proiectului GreenBuild organizată în perioada 15-19 aprilie, reprezentanții mediului de business românesc au avut o agenda bogată în evenimente și întâlniri bilaterale de fundamentare a relațiilor de colaborare și schimb de experiență între cele două piețe în anii ce vor urmă.
I: Vizita la SRAS – Centru pentru Economie Circulară
Echipa Clusterului Cluj IT a pornit într-o călătorie de explorare în Norvegia, având ca scop principal identificarea oportunităților de colaborare în domeniul tehnologiei informației și al inteligenței artificiale. În prima zi a călătoriei, echipa a avut onoarea să viziteze cel mai mare centru de economie circulară din zonă, coordonat de un ONG local. CEO-ul acestui centru a oferit o prezentare detaliată asupra modului de funcționare al acestui concept inovator. Au fost discutate dificultățile întâmpinate și posibilele îmbunătățiri care ar putea fi aduse pentru a eficientiza procesele. Echipa a identificat soluții de digitalizare ce ar putea rezolva diverse provocări întâmpinate de centrul respectiv, iar printr-un exercițiu de imaginație, au evaluat posibilitatea replicării acestui model în România.
II: Întâlnirea cu Innovation Norway
Echipa s-a întâlnit cu reprezentanții Innovation Norway, unde a fost prezentat conceptul de granturi norvegiene și modalitățile de aplicare pentru finanțare. Clusterul Cluj IT a prezentat, la rândul său, experiența și implicarea sa în regiunea de Nord Vest a României. Astfel, s-au identificat oportunități de colaborare pentru accesarea viitoarelor fonduri disponibile, în cadrul unor proiecte de colaborare româno-norvegiene.
III: Participarea la Conferința AI Plus
A doua zi a călătoriei a fost dedicată participării echipei la conferința internațională AI Plus. Speakeri de renume și experți în domeniul inteligenței artificiale au prezentat soluții inovatoare și aplicabilitatea acestora în rezolvarea problemelor reale. Prezentările au deschis orizonturi noi pentru proiecte de digitalizare, sustenabilitate, creșterea calității vieții în orașe inteligente, producție și eficientizarea proceselor industriale.
IV: Networking și Socializare
În cadrul sesiunii de networking, echipa a avut oportunitatea de a căuta colaboratori și parteneri pentru posibile proiecte internaționale. Totodată, au fost explorate bune practici pentru implementarea noilor tehnologii, inclusiv a inteligenței artificiale, pe piața locală, cu scopul de a implementa soluții similare acolo unde este cazul în România.
V: Vizita la Institutul pentru Tehnologia Energiei
A treia zi a călătoriei a inclus o vizită la Institutul pentru Tehnologia Energiei. Echipa a avut ocazia să vadă cum funcționează un institut de cercetare modern, care explorează soluții pentru problemele actuale și viitoare ale societății. Prezentarea simulatoarelor unei centrale nucleare și a laboratorului de roboți telecomandați au evidențiat aplicabilitatea cercetării în producție.
VI: Întâlnirea cu Start-up Incubator SIN Venture și Vizita la SPIN Co-Working Space
Echipa a participat la o întâlnire cu reprezentanții Smart Innovation Solution, unde au aflat mai multe despre incubatorul de start-up-uri SIN Venture. S-au discutat bune practici și proiecte de succes, iar echipa a explorat domeniile de interes pentru potențiale colaborări, ce pași trebuie urmați sau ce cerințe sunt obligatorii pentru un succes garantat.
De asemenea, vizita la SPIN Co-Working Space a ilustrat colaborarea eficientă dintre sectorul public și privat în susținerea dezvoltării start-up-urilor și crearea de locuri de muncă. Exodul de oameni și transformarea industriei au forțat autoritățile locale să reevalueze un ecosistem care să înflorească în jurul dezvoltării de soluții inovatoare tehnologice.
Prin această călătorie de lucru în Norvegia, echipa Clusterului Cluj IT a explorat și s-a conectat cu o varietate de posibilități și parteneri, pregătind terenul pentru viitoare colaborări în domeniul tehnologiei informației și inteligenței artificiale, și nu numai, între România și Norvegia.
Organizat în cadrul proiectului GreenBuild, o inițiativă a Cluj IT finanțată prin EEA & Norway Grants.