Un material scris de Andrei Nistor, Director Digitalio

La finalul săptămânii trecute, în generosul spațiu pus la dispoziție de Banca Transilvania, Cluj IT a fost gazda unui eveniment care are potențialul de a deveni declanșatorul unei relații de cooperare strânsă între ecosistemul IT clujean și sistemele similare din Singapore. 

În 23 septembrie, la sediul central din Cluj-Napoca al Băncii Transilvania, a avut loc o întâlnire bilaterală România-Singapore, unde Cluj IT Cluster a facilitat dialogul cu reprezentanții unor asociații de business și agenții guvernamentale din Singapore.

La Cluj a fost prezent Remus Pașca vicepreședintele RoCham Singapore (Romanian Chamber of Commerce Singapore), iar alături de el au fost și reprezentanți ai Enterprise Singapore, o agenție guvernamentală care susține dezvoltarea întreprinderilor în inovare și internaționalizare. A fost reprezentată și SGTech, principala asociație comercială pentru industria de tehnologie din Singapore, un adevărat colos reprezentând peste 1.000 de companii membre. Misiunea SGTech este de a cataliza un ecosistem înfloritor care vrea ca Singapore să se impună ca o putere globală în tehnologie. Și The Singapore Global Network și-a trimis un reprezentant, aceasta fiind o entitate al cărui scop este construirea de relații semnificative și de durată cu ecosisteme similare din toată lumea.

Din partea română, la eveniment a fost prezent Andrei Kelemen – CEO-ul Cluj IT, Stelian Brad – Președinte Cluj IT și Coordinator al Digital Innovation Hub for Society DIH4Society, Daniel Homorodean – Vicepreședinte Cluj IT, Daniel Szekely – Director Coordonator IMM & Microbusiness în cadrul Băncii Transilvania, Emilia Botezan din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. 

În generosul spațiu oferit de BT au fost prezenți, de asemenea, reprezentanții a patru universități de prestigiu: UBB (conf. dr. Florin Crăciun), UTCN (conf. dr.. Ovidiu Stan), UMF (prof. dr. Ioana Neagoe Berindan) și ULBSibiu (prof. dr. Adrian Florea). ADR Nord-Vest INNO a fost reprezentată de Laviniu Chiș, iar Romanian Tech Start-up Association (ROTSA) a fost reprezentată de directorul executiv Răzvan Cherecheș. Și reprezentanții unor companii membre ale clusterului nostru au acceptat invitația. Este vorba despre Optima Group (Ovidiu Pintea, CEO), CloudSoft (Ovidiu Domsa, CEO), Cyber Threat Defense (Andrei Pușoiu, CEO) și Digitalio (Andrei Nistor, CEO).

În discuții s-au evidențiat unele modele care pot fi urmate și de către companiile membre ale Cluj IT Cluster și s-au pus bazele unor viitoare colaborări pe zona de business între companiile din cele două țări. 

S-a remarcat imediat interesul delegației singaporeze pe zona de investiții în regiune, iar instrumentul INNO a fost un punct ce a atras atenția ca o rampă pentru astfel de investiții. De asemenea, delegația singaporeză și-a exprimat interesul de a investi în soluții pentru infrastructură smart city, iar expertiza Cluj IT pe acest domeniu a fost considerată extrem de importantă. Nu în ultimul rând, delegația din țara asiatică și-a exprimat interesul pentru implementarea unei soluții bazate pe blockchain pentru agricultură și s-a discutat posibilitatea de a pilota această soluție în ferme din Singapore. În acest sens, s-a propus din partea Cluj IT inițierea unei discuții aplicate cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. 

Singapore este un adevărat hub digital pentru bazinul Indo-Pacific. Orașul-stat găzduiește multe firme globale de tehnologie, inclusiv Google, IBM, Meta, Amazon Web Services și altele, care oferă platforme și servicii digitale care sunt esențiale pentru transformarea digitală a companiilor la nivel local. Puternic susținută de politicile guvernamentale, țara a construit o industrie tehnologică de clasă mondială, competitivă și continuă să exploreze noi frontiere în domeniul inovației, cum ar fi cloud computing, inteligența artificială, calculul cuantic, analiza datelor și alte tehnologii care includ sănătate, securitate, fintech, energie, aviație, apărare. Pentru a promova această viziune axată pe tehnologie, Singapore se prezintă în mod activ ca un sandbox, un laborator de testare pentru dezvoltarea de noi produse și tehnologii.

Acțiunea s-a realizat în contextul proiectului  BISNet Transylvania – Servicii în sprijinul digitalizarii afacerilor, inovatiei si rezilienței”, care îsi propune să răspundă nevoilor și provocărilor existente ale IMM-urilor din macroregiunea RO1 (Transilvania) în a deveni mai sustenabile, inovatoare și mai rezistente la toate tipurile de șocuri cu care se confruntă, într-un mediu din ce în ce mai globalizat și competitiv.

______

Enterprise Europe Network este o inițiativă a Uniunii Europene, fiind cea mai mare rețea care sprijină întreprinderile să inoveze şi să-şi dezvolte activitatea pe alte piețe, oferindu-le în acest sens servicii specializate de sprijin care sunt acordate prin intermediul unor organizații cu expertiză situate în fiecare regiune a Uniunii Europene.

Misiunea centrelor Enterprise Europe Network este de a ajuta firmele locale să-și internaționalizeze afacerile prin oferirea de consultanță de comerț exterior, identificarea de noi piețe de desfacere a produselor / serviciilor, contacte cu potențiali parteneri pentru a dezvolta împreuna noi afaceri sau tehnologii, sau finanțatori pentru idei de afaceri, invenții, inovații.

 

Cluj IT cluster este parte a rețelei EEN începând cu ianuarie 2022.