La începutul săptămânii trecute, reprezentanții mediului de afaceri, ai mediului academic, precum și delegații administrației publice locale, împreună cu ecosistemul local de inovare au marcat un moment important din istoria orașului, cel de lansare, în Cluj și România, a “Transylvania European Regional Innovation Valley”. Proiectul este unul dintre cele 100 de proiecte similare care vor fi finanțate de Comisia Europeană, atestând – încă odată – că motorul inovării a devenit principalul motor economic de dezvoltare a orașului. Se marchează, astfel, trecerea spre o economie a cunoașterii a cărei esență vine din inovație, cultură, educație și capacitatea de a munci împreună în beneficiul societății.
Încă de la fondarea Cluj IT Cluster, comunitatea noastră a promovat inovarea ca instrument principal prin care se poate realiza dezvoltarea economiei locale și naționale, când, în 2014, am lansat pentru comunitatea clujeană conceptul CLUJ INNOVATION CITY. Momentul a fost unul de cotitură pentru întreaga comunitate clujeană și, iată, încă reverberează în multe dintre proiectele și programele implementate la nivelul Clujului.
Prezent la eveniment, Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT, a transmis celor prezenți un mesaj privind derularea programului Transylvania European Regional Innovation Valley:
“Am un mic regret și anume că un asemenea program nu a existat în 2014 (…). Dacă acel program ar fi existat, cred că o parte din îngrijorările domnului profesor Hințea [privind problema capitalului uman și calitatea vieții în comunitățile urbane] nu ar fi neapărat justificate. Astăzi sunt, din păcate, și împărtășesc o bună parte dintre ele, iar problema aceasta a brain drain-ului cred că este una care se va acutiza. Vedem ce se întâmplă, altfel, în plan global. De aceea, din punctul meu de vedere, este o necesitate să contribuim cu toții la reușita acestui program. Este mai mult decat un proiect, este un program care ar putea să dea speranță regiunii Nord-Vest și, în general, regiunii Transilvania.”
În perspectiva municipalității, deși conceptul Cluj Innovation City nu a fost pus în practică în forma inițială, ideea și viziunea noastră au dirijat linia strategică de dezvoltare, care s-a transformat într-o multitudine de alte proiecte menite să ducă mai departe conceptul propus.
Industria de IT și Cluj IT Cluster vor fi implicate activ în proiectarea și implementarea programului. Primele activități sunt programate încă din luna aprilie, sub coordonarea Primăriei Cluj-Napoca, pe direcția definirii planului de acțiune și a acțiunilor pilot vizate, urmând ca perioada mai-iunie să fie marcată de workshop-uri și întâlniri de lucru la nivel local, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene.
Comunitatea clusterului și echipa Cluj IT vor continua eforturile direcționate spre întărirea ecosistemului național de inovare, prin întâmpinarea provocărilor lumii contemporane, dezvoltarea ecosistemului local și conectarea acestuia la ecosistemele europene, acțiuni aliniate, prin această inițiativă, cu obiectivele Comisiei Europene.
Inovația rămâne în focus la Cluj și pe 24-26 mai, când are loc cea de-a 11-a ediție a Cluj Innovation Days. Este locul unde trebuie să fii în luna mai pentru afacerea ta și punctul de început al digitalizării și procesului de transformare digitală pentru comunități și companii.