Marin Iuga, Data Science Specialist, este lectorul unui viitor curs pe care Cluj IT Cluster îl organizează în două serii, începând cu data de 5 septembrie, respectiv 17 octombrie 2023, ca parte a proiectului DigiSkills (inFORMAT 4.0.) L-am întrebat, pe parcursul interviului pe care Marin a avut amabilitatea să ni-l acorde, care sunt argumentele pentru înscrierea la acest curs și de ce este acest limbaj de programare atât de cerut pe piața muncii. Desigur, am vrut să știm și care ar fi principalele abilități și cunoștințe noi pe care un participant le va dobândi, dacă decide să ia parte la această sesiune de pregătire.

Andrei Nistor: Marin, bine ai venit la noi! Eu sunt, haide să zicem, un începător în ceea ce privește programarea, dar am observat o tendință în piață referitoare la cursurile Python, mai ales cele pentru nivel începător. Sunt foarte mulți cei interesați să se pregătească. De ce crezi că este acest limbaj de programare ”în trend” în acest moment?

Marin Iuga: În primul rând limbajul Python stă la baza dezvoltării foarte multor tehnologii de ultimă oră din domeniul machine learning, automatizare pe scară largă și dezvoltare de aplicații web. Practic, orice implicare relevantă în machine learning (AI în general) necesită cunoașterea limbajului Python. Companii precum Google, Facebook, Netflix, DropBox sau Stripe utilizează Python ca element central în dezvoltarea produselor lor.

În al doilea rand Python este un limbaj foarte ușor de învățat, este, prin design, un limbaj cu o sintaxă simplă și cu o expresivitate foarte ridicată. În plus, limbajul este Open Source – acest lucru permițând tuturor să aibă o inserție rapidă în ecosistemul creat în jurul limbajului Python. Dincolo de caracteristicile de limbaj, Python are o serie de biblioteci software foarte puternice, care permit dezvoltarea accelerată a aplicațiilor software.

În al treilea rând Python este pe primul loc în TIOBE index, acest lucru confirmând faptul că Python este cel mai popular limbaj de programare al zilelor noastre.

A.N: Marin, ești lectorul cursului Python, organizat de Cluj IT, în toamnă. Te rog dă-ne câteva detalii despre sesiunea de formare.

M.I.: Cursul este cuprinzător și bine structurat, țintind un introductiv al limbajului Python, la sfârșitul acestui curs participanții fiind capabili să dezvolte primele aplicații reale folosind Python. Cursul va avea 10 sesiuni a câte 4 ore pe sesiune, în final cunoștințele fiind evaluate prin intermediul unui capstone project.

Cursul va fi prezentat în mod hibrid, oferind atât avantajele unei interacțiuni directe, on site, cât si avantajele învățării conveniente de la distanță.

A.N: De ce aș alege cursul pe care îl vei livra tu și nu altele asemănătoare din piață?

M.I: În primul rând am o foarte mare implicare în zona de Data Science/AI, zonă în care Python este un limbaj fundamental – așadar cunosc modul în care Python se poate aplica practic, precum și lucrurile în care merită investit un focus mai aprofundat.

În al doilea rând am predat cursuri de tehnologie de nivel ridicat, atât companiilor cât și unor entități transnaționale – feedback-ul fiind excelent. Știu în detaliu nevoile clienților cărora trebuie să le ofer servicii de educație și știu, de asemenea, cum să adresez în mod optim aceste nevoi.

În al treilea rând, am peste 20 de ani de experiență în lumea IT și am o înțelegere comprehensivă asupra trendurilor tehnologice, împreună cu impactul lor pe termen lung, atât în economie cât și în societate. Această înțelegere comprehensivă o includ în cursurile pe care le predau.

De asemenea, foarte important, cursul este gratuit!

A.N.: Care sunt principalele 3 abilități și 3 cunoștințe noi pe care le voi dezvolta, în cazul în care decid să vin la curs?

M.I.: Principalele 3 cunoștințe noi pe care le vei dezvolta în curs sunt:

  • Înțelegerea filosofiei și rolului limbajului Python în ecosistemul tehnico-economic actual;
  • Înțelegerea sintaxei și conceptelor de bază ale limbajului Python;
  • Introducere în unele concepte mai avansate (OOP, exception management, streams)

Principalele 3 abilități noi pe care le vei dezvolta în curs sunt:

  • Capabilitatea de a dezvolta aplicații standard folosind limbajul Python, la nivel de entry level pentru software development în Python;
  • Acumularea de cunoștințe necesare pentru certificarea cu succes la nivel PCEP – Certified Entry-Level Python Programmer ;
  • Formarea capabilității de a tranziționa spre nivelul PCAP – Certified Associate in Python Programming, care este un nivel suficient pentru intrarea în market-ul de software development mid-level pentru limbajul Python.

A.N: Ce are de câștigat compania la care lucrez, în cazul în care șeful meu decide să îmi permită să particip?

M.I: Dacă sunteți angajat într-o companie de outsourcing, știți deja că nivelul de cerere pentru programarea în limbajul Python este în creștere continuă. Conform Google Trends, expresiile de interes pentru programarea în Python surclasează în mod clar limbaje considerate ca fiind de bază în outsourcing-ul serviciilor de software development, cum ar fi Java sau C#.

Dacă sunteți angajat într-o companie de tip startup, atunci Python vă permite să aveți posibilitatea de a dezvolta rapid și în condiții foarte competitive versiuni prototip ale produselor dumneavoastră. Stabilitatea, costul redus precum și ubicuitatea informațiilor specifice Python vă permit să tranzitionați la un model matur de produs, fără a fi nevoie de schimbări fundamentale.

A.N: Marin, îți mulțumesc pentru răspunsuri.

____________

Cursul cu tema PYTHON FUNDAMENTALS, este dedicat angajaților IMM-urilor eligibile, fiind parte a proiectului inFORMAT4.0, derulat de Camera de Comerț și Industrie Bistrita Năsăud, în parteneriat cu Cluj IT Cluster și Business Saga Romania.

Date disponibile pentru înscriere:

Python seria 1: cu începere din 05/09/2023, 10 întâlniri marți și joi în intervalul orar 9-13;
Python seria 2: cu începere din 17/10/2023, 10 întâlniri marți și joi în intervalul orar 9-13
.

Atenție !!! Numărul de locuri disponibile este limitat, participarea fiind confirmată în ordinea înscrierilor și transmiterii documentelor de eligibilitate.

Pentru înscrieri, vă rugam să completați ACEST FORMULAR:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfEAVb6uVyWcsWXiw92riYUbYY3LrdDb1zFExAPlhMSrp06uQ/viewform

Urmăriți interviul video, integral, mai jos: