24 martie 2020

Stimate domnule președinte Michel,

Stimați membri ai Consiliului European,

Întrucât criza COVID-19 provoacă daune serioase economiei Europei, IMM-urile vor fi puternic afectate. Când vorbim despre „economie”, este important să subliniem faptul că 99% dintre companii sunt IMM-uri. În timp ce IMM-urile sunt în mare parte tradiționale și non-digitale, multe companii mici și mijlocii europene, startup-uri și unicorni creează noi tehnologii și determină transformarea digitală a altor sectoare. IMM-urile digitale, „campionii ascunși”, sunt cei care fac posibilă transformarea digitală a altor sectoare și a structurii de bază pentru viitorul digital al Europei.

Cu toate acestea, chiar înainte de actuala pandemie, aceste IMM-uri inovatoare s-au confruntat cu provocări serioase: lipsa de finanțare pentru cercetare și inovare, reglementările nefavorabile și deficiența severă de lucrători calificați blochează puterea de inovare și de creștere a IMM-urilor europene. În plus, acestea concurează pentru finanțarea UE cu alți beneficiari, în special cu companii mari, universități și institute de cercetare. IMM-urile primesc în jur de 20% din bugetul UE pentru cercetare și inovare, în timp ce restul de 80% este destinat întreprinderilor mari, universităților, institutelor de cercetare, organismelor publice și altora. Astfel, contextul actual nu reflectă importanța  IMM-urilor în economia noastră și contribuția lor la inovația digitală a Europei.

Tocmai în aceste vremuri de criză, Europa are nevoie de abilitățile dvs. puternice de conducere. Deciziile orientate către un viitor mai bun sunt cele care ne vor permite să ieșim din criza aceasta mai puternici decât atunci când am intrat. Dincolo de îmbunătățirea reacției noastre la o situație de urgență și de stabilizarea economiei, această criză creeză oportunitatea de a revigora transformarea digitală a Europei.

Noul cadru financiar multianual este o șansă de a corecta dezechilibrele anterioare și de a folosi puterea economică a statelor membre pentru crea condiții de egalitate pentru IMM-urile europene.

În 26-27 martie, veți discuta despre politica digitală a Europei la următorul summit european de la Bruxelles. În calitate de asociații europene ale întreprinderilor mici și mijlocii, apelăm la Consiliul European pentru a garanta că 50% din toate finanțările pentru inovația digitală din noul CFM revine IMM-urilor.

Haideți să ne uităm la fapte pentru a înțelege de ce acest pas este extrem de necesar:

  • IMM-urile nu au suficiente resurse pentru a investi în cercetare și inovare. În programele de inovare finanțate de UE, IMM-urile reprezintă doar aproximativ 20% din bugetele respective. Acest lucru înseamnă că peste 80% din bugetul UE privind inovația și transformarea digitală se adresează întreprinderilor mari, adesea multinaționale, sau altor organisme, precum universități și institute de cercetare, în ciuda faptului că acești alți actori nu aduc la fel de multă inovație pe piață ca și IMM-urile. Cu alte cuvinte, cei care beneficiază deja de resurse abundente și subvenții publice primesc și mai mult de la UE, în timp ce marea majoritate a întreprinderilor rămân cu firimituri.
  • IMM-urile suferă de o lipsă severă de competențe digitale. Decalajul de competențe digitale se ridică în prezent la 1.000.000 de lucrători necalificați din punct de vedere digital. Pe lângă faptul că sunt foarte greu de găsit, de multe ori specialiștii IT talentați nu pot fi păstrați pe termen lung. Aceștia sunt atrași nu doar de salariile mai avantajoase ale firmelor mari, ci și de mediul mai provocator și inovator pe care îl oferă companiile, care rezultă din resursele lor mai mari de cercetare și inovare.

Având în vedere aceste aspecte, solicităm Consiliului European să ridice importanța finanțării pentru IMM-uri în bugetul digital. Noul cadru financiar multianual va modela viitorul digital al continentului într-o perioadă crucială. Digitalizarea, a patra revoluție industrială, au loc cu viteză maximă. Cadrul a identificat și alocat corect bugetul pentru transformarea digitală, însă suma este departe de a fi suficientă. 3% din bugetul UE pentru transformarea digitală a unui întreg continent nu o va fi de ajuns. Important este, însă, cine va beneficia de aceste fonduri. Se vor adresa cu precădere firmele mari și de consultanță, precum unele bugete pentru IMM-uri în actualul CFM sau IMM-urile vor primi partea lor corectă? Este în mâinile dvs.

În calitate de reprezentanți ai IMM-urilor din toată Europa, recomandăm Consiliului European să ia în considerare următoarele etape:

  1. Introducerea unei cote de 50% pentru alocarea tuturor bugetelor relevante pentru inovație și transformare digitală pentru IMM-uri, inclusiv Cercetare și Inovare pentru soluții digitale în sectoarele „tradiționale”, de exemplu agricultură sau transport.
  2. Reorientarea programul Europa Digitală, și în special centrelor europene de inovare digitală, pe ecosistemele reale de afaceri pentru a vă asigura că sprijină efectiv IMM-urile inovatoare care dezvoltă soluții digitale.
  3. Creșterea cheltuielilor totale pentru digitalizare în bugetul UE. Alocați 10% din bugetul UE transformării digitale și creșteți cota programului Europa Digitală de la 9,2 miliarde EUR la 25 miliarde EUR.

 

Credem cu tărie că IMM-urile sunt forța care trebuie consolidată pentru a facilita transformarea digitală a Europei. Ele dețin puterea de a impulsiona economia Europei după criza Coronavirus. IMM-urile, adică 99% din întreprinderi, ar trebui să primească cel puțin 50% din fondurile alocate pentru inovarea digitală.

 

Rămânem deschiși să discutăm această problemă cu dvs. într-o conversație personală.

 

Cu stimă,

Dr. Oliver Grün Președintele Alianței Europene pentru IMM-uri DIGITALE