PN-III-P3-3.6-H2020-2020-0111

Premierea Participarii la ORIZONT2020

 

*Finantat de catre UEFISCDI – PN-III-CEI-SUPORT-PO-2020

Rezumat

Asociatia Cluj IT si-a propus, si a reusit cu succes de-a lungul anilor, implementarea unor proiecte de transfer tehnologic prin crearea unei platforme de colaborare ce asigura legatura intre centrele de cercetare membre ale Clusterului si entitati din mediul socio-economic, in special IMM-uri din lantul de valoare al industriei de IT. Concret, Cluj IT Cluster sustine si promoveaza dezvoltarea unui ecosistem functional care contribuie la:

  • Dezvoltarea unor domenii de inovatie intr-unul din sectoarele cele mai dinamice ale economiei romanesti;
  • Implementarea unor concepte inovative, instrumente si solutii pentru transformarea modelelor de afaceri si pentru asigurarea sustenabilitatii sectorului IT precum: transfer tehnologic, specializare inteligenta, dezvoltarea de noi lanturi de valoare, internationalizare.
  • Cresterea vizibilitatii Romaniei la nivel international in domeniul cercetarii si inovarii in domeniul IT si nu numai.

In vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2021 Cluj IT si-a propus si a interprins actiuni pentru consolidarea directiilor de dezvoltare strategica:

  • Dezvoltarea unor directii de cercetare-dezvoltare-inovare de actualitate, precum cel al tehnologiilor spatiale (spacetech), care vor aduce un avantaj competitiv lanțului de valoare al industriei de IT;
  • Inițierea de parteneriate si aliante strategice ce sustin integrarea in retelele internationale;
  • Actualizarea planului strategic institutional ce urmareste transformarea structurala a sectorului IT si insertia de tehnologie pentru inovare (solutii proprietare) pentru alte sectoare, un mod de lucru care transforma inovatia intr-un proces mai transparent, rezultatele cercetarii si dezvoltarii devenind accesibile oricui. Astfel, am am contribuit la deschiderea unor noi abordari ale comunicarii stiintifice si tehnologice ce genereaza un impact puternic asupra proceselor de baza ale cercetarii, educatiei si inovarii atat in domeniul afacerilor, cele ale CDI si cel public.
  • Atragerea unei mase critice de companii si institutii de CDI cu interes in domenii tehnologice de varf care sa contribuie la dezvoltarea directiilor de transfer tehnologic si la cresterea calitatii proiectelor in care Cluj IT Cluster a fost, este si va fi impicat.

Mai concret s-au atins urmatoarele:

A. Cresterea bazei de colaborare pe direcția de transfer tehnologic intre membrii care efectuează activități de cercetare-dezvoltare-inovare și organizații din sectorul privat și public prin atragerea de noi membri in Asociația Cluj IT.

De la inceputul anului 2021, ecosistemul clusterului a beneficiat de alaturarea a 7 noi organizatii care au fost integrate in modelul de colaborare implementat la nivelul comunitatii. In completarea competentelor tehnice pe directii precum securitatea cibernetica, maparea geo-spatiala sau aplicarea digitalizarii in sfera medicinei dentare, aferente celor 4 noi membri din mediul privat, ecosistemul clusterului a beneficiat si de implicarea a 3 noi structuri academice/de cercetare implicate in activitati de tip  CDI.

Dezvoltarea bazei de colaboarea in sfera tehnologiilor avansate, in special tehnologiile spatiale, a inclus integrarea Institutului Astronomic al Academiei Romane ca membru activ al clusterului. 

B. Consolidarea pozitiei DIH4Society in plan regional si european prin devoltarea de parteneriate internationale si nationale, consolidarea si extinderea activitatilor hub-ului.

DIH4Society a derulat actiuni pentru activarea si consolidarea a multiple coridoare de colaborare europene.

Coridorul de colaborare internationala dedicat digitalizarii serviciilor publice cuprinde 9 organizatii orientate spre sprijinirea transformarii digitale din Romania, Grecia, Italia, Bulgaria, Polonia, Spania, Cipru si Lituania.

Coridorul de colaborare internationala pe directia logisticii reuneste 7 centre pentru inovatie digitala din Finlanda, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia.
Pe directia sanatatii, DIH4Society este membru activ al retelei DIH HEALTH, care lucreaza pentru a consolida cooperarea dintre centrele sale de inovare digitala afiliate si pentru a crea un mediu favorabil transferului de tehnologie digitala in sectorul sanatatii la nivel local si european.
Exemple de actiuni de colaborare:

C. Consolidarea resursei umane inalt calificate prin atragerea de colaboratori din mediile academic și privat cu preocupări in zona de cercetare-dezvoltare-inovare și transfer tehnologic prin cooptarea acestora in echipa de experți ai Asociației Cluj IT

Pe parcursul anului 2021 activitatea clusterului s-a derulat in stransa colaborare cu experti si colaboratori identificati din cadrul comunitatii academice existente in cadrul universitatilor membre. Colaborarile au fost derulate in cadrul unei liste extinse de proiecte, de la  poriecte Orizont 2020, la proiecte economice (in special din sfera oraselor inteligente) si inclusiv proiecte finantate din fonduri structurale. 

Pe aceeasi directie prioritara, a fost consolidata platforma de interactiune si colaborare construita in jurul conferintei Cluj Innovation Days, ajunsa in 2021 la cea de-a noua editie. Modelul de succes al acestui eveniment a fost extins in cursul anului spre alte doua centre universitare, in vederea ajustarii si replicarii exemplelor de buna practica in zona colaborarii intre mediul academic, cel de cercetare si mediul privat.

A doua editie a Sibiu Innovation Days va avea loc in perioada 28-30 octombrie 2021, cu desfasurare online.

Al doilea centru universitar vizat pentru replicarea modelului de conferinta este  Oradea, pregatirile pentru prima editie a evenimentului dedicat ecosistemului local aflandu-se in implementare.

Pentru mai multe detalii:

Resposabil contract Andrei Kelemen: contact [at] clujit.ro