Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP), o organizație neguvernamentală care s-a constituit din convingerea că schimbarea majoră de care are nevoie România în materia digitalizarii instituțiilor publice va porni de la transformarea fiecăreia în parte, anunță lansarea unui workshop intitulat “Digitalizarea instituțiilor publice în trei pași”, care va avea loc în perioada 8–9 decembrie 2022, la Hotel Transilvania din Alba Iulia. Evenimentul reprezintă o primă etapă dintr-un program mai amplu ce vizează digitalizarea unui număr cât mai mare de instituții publice din România, prin apel la trei mari căi de acțiune:

  1. Educație tehnologică;
  2. Consultanță în IT & Software și integrare de procese;
  3. Accederea la finanțări instituționale (nerambursabile și / sau rambursabile), care să permită efectuarea achizițiilor necesare digitalizarii.

Toate acțiunile menționate presupun accesul gratuit la beneficiile programului, pentru toate instituțiile publice ce vor fi selectate.

De cele mai multe ori realitățile cotidiene ne demonstrează că schimbările sustenabile și de durată încep de jos, de la baza problemelor. Este la fel și în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor publice. Până nu înțelegem exact cu ce provocări și probleme se confruntă instituțiile publice aflate în relație de interacțiune directă cu cetățenii, alegerea instrumentelor potrivite (software și / sau hardware) necesare digitalizarii se va face pe criterii subiective și va genera adâncirea ineficienței și nu combaterea ei”, a declarat Carmen Ciulacu – Managing Partner Digital Stack (divizia B2B a Școlii Informale de IT).

Demersurile Alianței Naționale pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice sunt sprijinite nemijlocit și de instituții de prestigiu din domeniul bancar (BCR & InnovX-BCR) sau al societății civile, așa cum este cazul celei mai reprezentative asociații din industria IT românească, Cluj IT Cluster sau Institutul Aspen România, care se oferă să devină parteneri de accelerare pentru cât mai multe instituții publice din țara noastră.

“Prezența noastră la Alba-Iulia și susținerea ANDIP sunt strâns legate de Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Society) prin care clusterul Cluj IT și partenerii săi livrează servicii de digitalizare și suport pentru transformare digitală atât companiilor românești, cât și administrației publice locale și județene. Prin seminarii de acest fel putem ajuta reprezentanții autorităților publice să înțeleagă provocările și oportunitățile pe care digitalizarea le aduce în fața noastră, a tuturor. Pentru noi va fi o excelentă ocazie de a veni în contact nemijlocit cu reprezentanți ai administrației publice și de a identifica, împreună cu aceștia, cele mai eficiente metode de colaborare pentru a accelera procesul de tranziție spre o administrație modernă, aliniată cu standardele europene de practică”, a declarat Stelian Brad – Președintele Cluj IT Cluster.

Am acceptat cu bucurie să mă implic în workshop-ul intitulat “Digitalizarea instituțiilor publice în trei pași” pentru că cred, cu tărie, că împreună cu instituțiile prezente în alianța inițiată la Cluj-Napoca vom putea avea o abordare mult mai coerentă și un impact concret în zona de digitalizare a instituțiilor publice. Sub egida Institutului Aspen am lansat și noi proiectul Digital First, ca un prim pas spre regândirea serviciilor publice, însă orice forțe și competențe complementare, puse laolaltă ne pot da un drive mult mai aplicat”, a precizat Radu Puchiu  – Chief of the Technology and Society Program la Aspen Institute Romania.

Toate detaliile esențiale despre inițiativa Alianței Naționale pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice pot fi găsite la adresa web: andip.digitalstack.ro

Înscrierile la workshop-ul intitulat “Digitalizarea instituțiilor publice în trei pași” sunt deschise (prin intermediul secțiunii intitulate “workshop” din website-ul amintit), iar participarea la lucrări este gratuită. Participanții trebuie să își acopere doar cheltuielile de transport, cazare și masă. 

Locurile sunt limitate.

_____

Informații de context:

Anul 2022 a găsit instituțiile publice din societatea românească, în marea lor majoritate, sub influența unui puternic decalaj față de țările avansate în ceea ce privește digitalizarea. Din păcate, entuziasmul constant prezent în discursul autorităților nu și-a găsit până acum corespondent în fapt, digitalizarea părând a nu fi în puterea sau dorința reală a acestor autorități, căci schimbarea și evoluția reale întârzie să apară în domeniul digitalizării instituțiilor publice.

Se vorbește deja de ani buni despre digitalizarea aparatului de stat românesc prin proiecte grandioase, proiecte majore de țară, de schimbări radicale, focusul fiind mereu pe situația de ansamblu, ignorându-se constant situațiile punctuale cu care se confruntă instituțiile publice din teritoriu și implicit cetățenii.

____

Despre Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice

Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice este o inițiativă a mediului privat, care își propune să sprijine nemijlocit accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România, printr-un program complex și eficient de: educație tehnologică & consultanță. În cadrul alianței activează deja importanți furnizori de: servicii de educație tehnică (Școala Informală de IT prin divizia sa B2B – Digital Stack); banking inteligent (BCR); tehnologie și soluții digitale (APDETIC, Cluj IT Cluster prin inițiativa numită DIH4Society), toți cu expertiză larg recunoscută și acces la instrumente moderne și integrate de digitalizare.