Cluj Innovation Days 2016

 

Medicina digitală și administrația digitală sunt cele două teme majore care au fost dezbătute în cadrul Cluj Innovation Days 2016, eveniment care a avut loc în perioada 31 martie – 1 aprilie 2016 la Cluj-Napoca. Peste 400 de manageri din IT, medici, universitari, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri s-au întâlnit la cea de-a patra ediție a forumului regional ce urmărește inovarea în IT. Printre invitații Cluj Innovation Days s-au numărat specialiști români și străini, reprezentanți ai structurilor europene și americane, cadre universitare de la instituții de învățământ de prestigiu, oameni de afaceri și investitori.

“Medicina digitală este unul dintre domeniile interdisciplinare cu cea mai mare creștere în ultimii ani. Aflată la intersecția tehnologiei cu medicina, creează oportunități nebănuite, dar implică și întrebări ce țin de etică și morală. Conferința noastră explorează tocmai acest caracter multifațetat al medicinei digitale. Aducem împreună factori decizionali, creatori și beneficiari tocmai ca să înțelegem mai bine cum ne va afecta sau ne afectează deja viața medicina digitală”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster, organizatorul Cluj Innovation Days.

Alegerea administrației digitale ca temă a forumului a fost explicată de Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster. “Evoluția tehnologică îi permite administrației să devină mai deschisă și mai performantă. Cu toții ne dorim folosirea noilor tehnologii în administrație, dar acest lucru se realizează într-un ritm destul de lent, mai ales în țările unde administrația este foarte centralizată. Pe parcursul celor două zile ale Cluj Innovation Days 2016 am văzut soluții care pot contribui major la îmbunătățirea modului în care administrația înțelege și răspunde la provocările societății contemporane”, a declarat Andrei Kelemen.

Programul Cluj Innovation Days 2016 a inclus dezbateri generale, sesiuni tematice și de networking, prezentări și ateliere ce au urmărit să exploreze tendințele actuale, abordări noi și soluții inovatoare în medicina digitală și administrația digitală. Printre temele de discuție în cadrul panelului de medicină digitală s-au numărat: “IT pentru terapia personalizată”, “Telemedicina”, “Realitatea virtuală în medicină”, “Bioinformatica”, “Printarea 3D în medicină” și “IT în medicina neurologică”. La administrația digitală, temele au inclus “Open Data”, “Securitate cibernetică”, “Coordonare comună a serviciilor publice și private digitale”, “Interoperabilitate măsurabilă în administrație”, “IT pentru inovare în gestionarea personalului din administrație”, “Finanțare sustenbilă a investițiilor publice în IT” și “Ecosistem digital deschis pentru administrație”.

Ediția 2016 a forumului regional a fost găzduită de Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. “Universitatea noastră, prima instituție educațională medicală din Transilvania, este una dintre cele mai moderne universități medicale din România și din această parte a Europei, deoarece încercăm să ținem pasul cu dezvoltările tehnologice și să le integrăm cât mai eficient în domeniul medical. Cum o temă majoră de discuție a Cluj Innovation Days 2016 a fost medicina digitală, era firesc să găzduim acest eveniment, ale cărui rezultate sperăm să le vedem și prin cercetările ulterioare ale specialistilor noștri”, a declarat prof.dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF “Iuliu Hațieganu”.