PN-III-P3-3.6-H2020-2020-0114

Premierea Participarii la ORIZONT2020

Titlul proiectului:                 Noi lanturi de valoare al industriilor emergente prin utilizarea de obiecte mici zburatoare [UFO]

Implementat de catre:        Asociatia Cluj IT

Durata proiectului:              01 ianuarie 2021 – 30 septembrie 2022

 

*Finantat de catre UEFISCDI – PN-III-CEI-SUPORT-PO-2020

Rezumat

Asociatia Cluj IT si-a propus, si a reusit cu succes de-a lungul anilor, implementarea unor proiecte de transfer tehnologic prin crearea unei platforme de colaborare ce asigura legatura intre centrele de cercetare membre ale Clusterului si entitati din mediul socio-economic, in special IMM-uri din lantul de valoare al industriei de IT. Concret, Cluj IT Cluster sustine si promoveaza dezvoltarea unui ecosistem functional care contribuie la:

  • Dezvoltarea unor domenii de inovatie intr-unul din sectoarele cele mai dinamice ale economiei romanesti;
  • Implementarea unor concepte inovative, instrumente si solutii pentru transformarea modelelor de afaceri si pentru asigurarea sustenabilitatii sectorului IT precum: transfer tehnologic, specializare inteligenta, dezvoltarea de noi lanturi de valoare, internationalizare.
  • Cresterea vizibilitatii Romaniei la nivel international in domeniul cercetarii si inovarii in domeniul IT si nu numai.

In vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2021 Cluj IT a interprins actiuni pentru consolidarea directiilor de dezvoltare strategica:

  • A fost continuat procesul de dezvoltare unor directii de cercetare-dezvoltare-inovare de actualitate, precum cel al tehnologiilor spatiale (spacetech), care vor aduce un avantaj competitiv lanțului de valoare al industriei de IT;
  • Au fost inițiate de parteneriate si aliante strategice ce sustin integrarea in retelele internationale;
  • A fost actualizat planul strategic institutional ce urmareste transformarea structurala a sectorului IT si insertia de tehnologie pentru inovare (solutii proprietare) pentru alte sectoare, un mod de lucru care transforma inovatia intr-un proces mai transparent, rezultatele cercetarii si dezvoltarii devenind accesibile oricui.
  • Au fost atrase in ecosistemul clusterului Cluj IT noi companii si institutii de CDI cu interes in domenii tehnologice de varf, organizatii capabile sa contribuie la dezvoltarea directiilor de transfer tehnologic si la cresterea calitatii proiectelor in care Cluj IT Cluster a fost, este si va fi implicat.

Mai concret s-au atins urmatoarele:

A. Cresterea bazei de colaborare pe direcția de transfer tehnologic intre membrii care efectuează activități de cercetare-dezvoltare-inovare și organizații din sectorul privat și public prin atragerea de noi membri in Asociația Cluj IT.

De la inceputul anului 2021, ecosistemul clusterului a beneficiat de alaturarea a 7 noi organizatii care au fost integrate in modelul de colaborare implementat la nivelul comunitatii. In completarea competentelor tehnice pe directii precum securitatea cibernetica, maparea geo-spatiala sau aplicarea digitalizarii in sfera medicinei dentare, aferente celor 4 noi membri din mediul privat, ecosistemul clusterului a beneficiat si de implicarea a 3 noi structuri academice/de cercetare implicate in activitati de tip  CDI.

Dezvoltarea bazei de colaboare in sfera tehnologiilor avansate, in special tehnologiile robotice si cele spatiale, a inclus integrarea Institului de Mecanica Solidelor al Academiei Romane si a Institutului Astronomic al Academiei Romane ca membrii activi ai clusterului.

Institului de Mecanica Solidelor al Academiei Romane

Institutului Astronomic al Academiei Romane

In baza contextului creat de proiectul finantat prin programul cadru H2020, am initiat si derulat impreuna mai multe activitati de sensibilizare si constructie a unui ecosistem complex, care aduce la aceeasi masa actori din domeniul spatial, al obiectelor mici zburatoare si cel digital. Un exemplu in acest sens realizarea unei serii de dezbateri (numite generic meetups), ultimul dintre acestea fiind inclus in programul oficial al conferintei fanion organizate anual de catre Cluj IT, eveniment numit Cluj Innovation Days.

Exemple de evenimente si actiuni de colaborare nationale si internationale de pe parcursul anului 2021:

Eveniment de matchmaking organizat cu sprijinul Cluj IT pentru IMM-uri digitale europene.

Eveniment international organizat de catre parteneri din cadrul 3B ICT Network (retea de colaborare fondata de catre Cluj IT si alte clustere digitale din tari din zona Marii Baltice, Marii Negre si Balcanilor)

Intalnire bilaterara intre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei si Cluj IT.

Intalnire cu Excelenta Sa, Safiya Ahmad Nuhu, Ambasador al Republicii Federale Nigeria

Organizare eveniment de matchmaking si schimb cultural cu reprezentanti ai industriei de IT din Uganda.

Participare eveniment IT Days 2021 si moderarea unei discutii pe teme privind perspectivele societatii romanesti ca urmare a impactului crizei sanitare globale.

B. Consolidarea pozitiei DIH4Society in plan regional si european prin devoltarea de parteneriate internationale si nationale, consolidarea si extinderea activitatilor hub-ului.

DIH4Society este inițiativa fondată de Asociația Cluj IT, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud cu scopul de a sprijini comunitățile, orașele,teritoriile și organizațiile din regiune să devină mai durabile, mai inteligente și mai sigure în contextul actualei transformări digitale. Având specializări în trei direcţii principale, și anume inteligenţă artificială, robotică şisecuritate cibernetică, impactul şi relevanţa iniţiativei au fost marcate la nivel naţional încursul anului 2020 prin selectarea DIH4Society în rândul celor 12 hub-uri pentru inovațiedigitală la nivel naţional, care vor fi propuse Comisiei Europene pentru includerea în lista membrilor Reţelei europene de centre de inovare digitală (Reţeaua EDIH), care va defini traseele de sprijin în cadrul perioadei de finanțare 2021 – 2027.

Acţionând ca un nod de conexiune între furnizorii de soluţii digitale şi beneficiari, DIH4Society lucrează la construirea ecosistemului regional de digitalizare şi susţinerea procesului de transformare digitală. Iniţiativa urmăreşte atingerea acestei misiuni prin proiecte colaborative cu valoare adaugată, între experti la nivelul companiilor şi a structurilor de cercetare şi dezvoltare existente în ecosistem, care să ofere soluții și rezultate practice de transformare digitală tuturor entităților interesate, atât celor din mediul privat cât și celor din mediul public.

DIH4Society a derulat actiuni pentru activarea si consolidarea a multiple coridoare de colaborare europene.

Activitate a Cluj IT la nivel de Comitet de coordonare al Focus Group AI, un grup de lucru dedicat IA si organizat la nivel european.

C. Consolidarea resursei umane inalt calificate prin atragerea de colaboratori din mediile academic și privat cu preocupări in zona de cercetare-dezvoltare-inovare și transfer tehnologic prin cooptarea acestora in echipa de experți ai Asociației Cluj IT

Pe parcursul anului 2021 activitatea clusterului s-a derulat in stransa colaborare cu experti si colaboratori identificati din cadrul comunitatii academice existente in cadrul universitatilor membre. Colaborarile au fost derulate in cadrul unei liste extinse de proiecte, de la proiecte Orizont 2020, la proiecte economice de consultanta de specialitate (in special din sfera oraselor inteligente) si inclusiv proiecte finantate din fonduri structurale. 

Pe aceeasi directie prioritara, a fost consolidata platforma de interactiune si colaborare construita in jurul conferintei Cluj Innovation Days, ajunsa in 2021 la cea de-a noua editie. Modelul de succes al acestui eveniment a fost extins in cursul anului spre alte doua centre universitare, in vederea ajustarii si replicarii exemplelor de buna practica in zona colaborarii intre mediul academic, cel de cercetare si mediul privat. A doua editie a Sibiu Innovation Days va avea loc in perioada 28-30 octombrie 2021, cu desfasurare online. 

Prezentari sustinute in cadrul Cluj Innovation Days 2021 de catre reprezentanti ai Comisiei Europene pe teme privind inovatia, digitalizarea si inverzirea economiei europene. 

Panel dedicat inovatiei tehnologice in cadrul Sibiu Innovation Days 2021, conferinta organizata in colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Pentru mai multe detalii:

Resposabil contract Andrei Kelemen: contact [at] clujit.ro