27 februarie 2020

Una dintre direcțiile prioritare ale Clusterului Cluj IT implică asigurarea unui cadru favorabil pentru transformarea digitală a mediului de afaceri românesc, în scopul creșterii eficienței și competitivității pe piață a organizațiilor și economiei românești. Fiind mai mult decât o  schimbare convențională menită să depășească tiparele obișnuite de lucru, transformarea digitală este despre oameni și este strâns legată de transformarea culturală a organizației pentru a permite adoptarea de noi tehnologii.

În acest context, Cluj IT Cluster și partenerii săi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și o seamă de companii de IT din regiune, cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, lansează DIH4Society (Digital Innovation Hub for a Smart, Safe and Sustainable Society), o inițiativă care acționează într-un mod etic și sistematic pentru o societate mai inteligentă, mai sigură și sustenabilă prin sprijinul inovațiilor digitale.

“Lansarea oficială a DIH4S se face la momentul potrivit pentru start-up-urile, IMM-urile, firmele mari și instituțiile publice din România, având în vedere că, în perioada de programare 2021-2027, vor intra câteva miliarde de euro din fonduri structurale pentru a finanța proiecte de digitalizare. Deoarece șanse de reușită vor avea acele proiecte care dovedesc maturitate și capacitate de disrupție, DIH4S se poziționează ca un actor cheie în ecosistemul de pregătire și susținere a materializării proiectelor de success destinate adopției tehnologiilor digitale în mediul social și economic autohton.”, a declarat dl. Stelian Brad, președintele Cluj IT și coordonatorul inițiativei DIH4S.

“La momentul actual, digitalizarea influențează în permanență organizațiile, favorizând noi forme de cooperare între actorii din diferite sisteme, contribuind semnificativ la eficientizarea activităților desfășurate și la îmbunătățirea fluxului de inovație și descoperiri. Deși avantajele sunt multiple, există și o serie de provocări. Centrele de inovare digitală, precum inițiativa lansată de Cluj IT și partenerii săi, vin ca o invitație și, în același timp, ca un răspuns adresat companiilor de a reconfigura strategiile lor actuale, încurajând explorarea unor noi oportunități care să le asigure, printre altele, o competitivitate crescută pe piață, susținând totodată utilizarea pe scară largă a tehnologiilor digitale în toată economia și societatea.” a declarat dl. Sabin Sarmas, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, prezent la Cluj la evenimentul de lansare al DIH4Society.

În baza rezultatelor deja obținute, Comisia Europeană a aprobat Centrul pentru Inovare Digitală, DIH4S, în lista hub-urilor de inovație digitală complet funcționale din România. Inițiativa oferă comunității de afaceri din România servicii personalizate pe piață care acoperă toate nevoile unei strategii de transformare digitală, de la diagnoză, strategii și planuri de acțiune pentru digitalizare și transformare digitală, până la facilitarea accesului la infrastructură pentru instruire, testare, pilotare și implementare la scară largă etc.

DIH4S are lansarea oficială pe 27 februarie 2020 în Cluj-Napoca, la Aula Domșa a Universității Tehnice Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului “Transformarea digitală – Oportunitate, alternativă sau necesitate imperativă? Rolul Centrelor de Inovare Digitală”, organizat de Cluj IT Cluster și partenerii săi.

Despre DIH4Society 

Prin misiunea declarată de asistență adresată comunităților economice și sociale în adoptarea tehnologiilor digitale pentru rezolvarea unor probleme sau îmbunătățirea performanțelor unor activități, precum și prin competențele de specialitate încorporate, DIH4S reprezintă un partener fezabil pentru cei care înțeleg că transformarea structurală prin digitalizare este soluția pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, în condiții de siguranță sporită și utilizare inteligentă a resurselor. Pentru mai multe informații referitoare la DIH4S: https://www.dih4society.ro sau contact@dih4society.ro.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012, care numără în prezent peste 75 de membri: peste 60 de companii IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare şi organizaţii catalizator. Iniţiativă a mediului de afaceri, clusterul urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei de IT româneşti, precum şi poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator cu impact regional și internațional.

Pentru mai multe informaţii despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro