Cluj IT Cluster si Tineret@Cluj-Napoca 2015 (Capitala Europeana a Tineretului) lanseaza concursul de idei Cluj 2.0

Competitia isi propune generarea de idei si solutii creative pentru proiectul de dezvoltare urbana Cluj Innovation City.

Cluj-Napoca, aprile 2013 – CLUJ IT Cluster, cel mai important cluster in domeniul IT la nivel national, in colaborare cu asociatia Tineret@Cluj-Napoca 2015 (Capitala Europeana a Tineretului), lanseaza concursul de viziune Cluj 2.0 cu scopul de a genera idei si solutii creative pentru proiectul de dezvoltare urbana integrata, Cluj Innovation City. Competitia este deschisa studentilor din toate domeniile – de la IT, Arhitectura, Stiinte Economice si Drept la Sociologie, Administratie Publica, Educatie sau Arte – din cadrul universitatilor clujene si nu numai.

“Proiectul Cluj Innovation City vizeaza crearea unui oras inteligent, aliniat la politicile mondiale de dezvoltare economica, tehnologica, ecologica, arhitecturala, administrativa si sociala. Concursul isi propune sa fie un catalizator de idei creative si inovatoare, care sa angreneze comunitatea tinerilor. Este prima initiativa de acest gen, speram dintr-o serie, prin care, impreuna cu Tineret@Cluj-Napoca 2015 (Capitala Europeana a Tineretului), le oferim tinerilor posibilitatea de a se implica intr-un proiect de anvergura pentru oras si ai carui beneficiari vor chiar ei”, a declarat Andrei Kelemen, director executiv al Cluj IT Cluster.

Pentru a participa la competitie, studentii se pot inscrie individual pe platforma online pusa la dispozitie pe www.clujit.ro pana la data de 10 mai 2013. Ulterior, participantii vor fi incurajati sa formeze echipe multidisciplinare de pana la 6 persoane, din cel putin 2 discipline diferite, care impreuna sa dezvolte un proiect de viziune pentru Cluj Innovation City si sa puna in aplicare cele mai avansate si inovative concepte referitoare la infrastructura orasului, un model economic nou, un cadru legislativ favorabil, precum si metode revolutionare de invatare si cercetare.

Pe baza propunerilor depuse, organizatorii vor selecta 5-8 echipe carora li se vor acorda premii in valoare totala de aproximativ 5.500 EUR si care vor fi invitate sa participe la un workshop pentru realizarea unei viziuni comune a conceptului detaliat in cadrul concursului pentru Cluj Innovation City, coordonat de o echipa internationala formata din persoane cu experienta in domenii precum design, arhitectura, economie, administratie publica si nu numai.

“Viziunea rezultata in urma concursului nostru va trebui sa tina cont de legatura directa intre orasul existent si Cluj Innovation City, acestea trebuind sa se potenteze reciproc pentru a contribui la dezvoltarea si cresterea economica a regiunii in ansamblu. Avem convingerea ca in cadrul concursului se vor genera foarte multe idei inovative de dezvoltare a orasului.”, a adaugat arhitectul Rares Dragan din partea organizatorilor concursului.

Data limita de depunere a proiectelor este 7 iulie 2013, iar componenta juriului va fi anuntata pe 10 aprilie si va cuprinde personalitati ale mediului academic si specialisti din domeniile mentionate mai sus. Regulamentul concursului este disponibil pe www.clujit.ro si pe pagina de Facebook.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintata in octombrie 2012, avand ca membri fondatori 23 de companii de IT, 2 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Universitatea Babes-Bolyai, 7 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativa de business cu scopul de a creste competitivitatea in IT, de a face mai vizibila si mai atractiva industria IT din Romania, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala.

Prioritatile clusterului pentru urmatoarea perioada sunt reprezentate de: extinderea prezentei internationale prin competitivitate ridicata si prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient intre universitati si industria IT, care sa aiba ca rezultat un numar cat mai mare de specialisti IT foarte bine pregatiti; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT sa aiba acces la infrastructura necesara pentru dezvoltare continua, inovare si colaborare in proiecte de anvergura. Mai multe informatii despre activitatea CLUJ IT Cluster sunt disponibile pe www.clujit.ro

Despre Tineret@Cluj-Napoca 2015 (Capitala Europeana a Tineretului)

Programul Tineret@Cluj-Napoca 2015 este conceptul prin care Cluj-Napoca a castigat titlul de Capitala Europeana a Tineretului. Mesajul principal al programului este ‘SHARE’, subliniind faptul ca prin impartasirea spatiului, culturii, bucuriei, puterii si viziunii tinerilor in mod european si responsabil, putem contribui la dezvoltarea unei comunitati clujene si europene mai puternice pentru acestia.

Titlul de Capitala Europeana a Tineretului 2015 a fost castigat printr-un efort comun si o cooperare a Primariei Cluj-Napoca si a sectorului organizatiilor de tineret din municipiu printr-un concurs la nivel european. Programul Capitalei doreste fidelizarea tinerilor locali, din Romania si Europa fata de Cluj prin evenimente publice, activitati profesionale, schimburi de tineri si formare de retele individuale si institutionale sustenabile. Pagina oficiala a programului este www.cluj2015.ro iar comunitatea online formata poate fi gasita la adresa www.facebook.com/cluj2015.