Cluj IT a participat, prin președintele său dl. Stelian Brad, la Conferința Europeană a Clusterelor de la Bruxelles din 1-2 decembrie 2016. În intervenția ca speaker invitat în cadrul panelului referitor la inovația în serviciile din industriile creative, președintele Cluj IT a pus accentul pe necesitatea unei orientări mai accentuate înspre politici care să încurajeze servitizarea produselor, co-servitizarea și productizarea serviciilor ca parte a eforturilor de susținere a competitivității Europei în fața SUA și unor zone din Asia. Din conferință s-au desprins o serie de vectori, precum ar fi orientarea mai pronunțată a inițiativelor de tip cluster în direcția susținerii paradigmei Industry 4.0 (a patra revoluție industrială bazată pe digitalizare și cunoaștere), lansarea unor politici la nivelul UE pentru încurajarea aplicării strategiilor regionale de specializare inteligentă în jurul clusterelor economice puternice din regiune, clustere care dezvoltă sau au potențialul de a dezvolta produse și servicii cu capacitate de tranzacționare internațională, precum și utilizarea la o scară mai largă a platformelor de Open Innovation. În acest context a fost lansat conceptul de Cluster Policy 4.0.

Cu ocazia conferinței a fost lansată și European Cluster Panorama 2016 care poate fi consultată la: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/20381 .

În asociere cu acest subiect vă recomandăm să citiți și programul MIT de accelerare a antreprenoriatului la nivel regional: http://reap.mit.edu/assets/MITREAP_Overview.pdf