Cluj IT Cluster participa si anul acesta la Targul International Expo Real München, pentru a atrage investitori la Cluj-Napoca

Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere în domeniul IT la nivel national, va participa si în acest an, în perioada 6 – 8 octombrie 2014, la Târgul International Expo Real München, unul dintre cele mai mari târguri de profil din Europa.

Clusterul IT va fi prezent la eveniment alături de Primăria Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și 5 organizații private, sub conceptul „Transylvania Evolution”, cu scopul de a susține proiecte ale comunității din sectorul public și cel privat din Cluj-Napoca și de a atrage noi investiții în regiune.

Participarea este una majoră, ținând cont de sinergia mediului public și privat la un eveniment internațional de calibrul Expo Real München, conceptul „Transylvania Evolution” fiind un exemplu de colaborare în favoarea dezvoltării regiunii Cluj. Cei 8 parteneri vor fi prezenți în cadrul evenimentului cu un stand dedicat, unde vor fi prezentate proiecte de dezvoltare ale Primăriei din Cluj-Napoca și ale Consiliului Județean Cluj, precum și proiectul comun Cluj Innovation City (CIC), inițiat de Cluj IT Cluster. Astfel, demersul face parte din strategia de dezvoltare și promovare a industriei IT locale și regionale, în contextul proiectului CIC.

Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană, în vederea susținerii inovării și a transferului tehnologic pentru comunitatea clujeană, derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din România, managementul CIC fiind deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj și al Consiliului Local Cluj.

Proiectul este susținut de toate universitățile de stat clujene, precum și de toate autoritățile publice locale, trei proiecte din cadrul CIC fiind deja demarate: Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), Centrul de sprijinire a afacerilor „Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi – Zona Metropolitană Cluj” (TEAM-ZMC) şi drumul de acces din strada Oaşului spre zona Lomb. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative va oferi companiilor oportunitatea de a-şi desfăşura activitatea într-o structură unică la nivel regional datorită complexităţii şi diversităţii facilităţilor şi serviciilor, în timp ce TEAM – ZMC este un parc tehnologic dezvoltat pentru activităţi de producţie şi microproducţie, găzduind atât corpuri administrative, cât şi hale de producţie destinate IMM-urilor.

“Dacă anul trecut am pus accent pe căutarea de investitori privați pentru componenta privată a proiectului Cluj Innovation City, anul acesta se dorește identificarea investitorilor pentru obiectivele publice, mai exact pentru Institutele de Cercetare prezente în proiectul CIC. De asemenea, pe lângă atragerea de investitori, un alt scop al participării la acest eveniment este contactul cu alte companii și consultanți cu experiență în dezvoltări urbane de tipul Cluj Innovation City”, a declarat Alexandru Tulai, Președintele Cluj IT Cluster.

În cadrul evenimentului va fi organizată și o conferință cu tema „Transylvania – building an innovation region”, în care va fi prezentat potențialul mare de dezvoltare al regiunii Cluj și impactul acestei dezvoltări la nivel european.

Cheltuielile aferente participării la Expo Real München se achită separat de către fiecare partener din cadrul „Transylvania Evolution”. Cheltuielile Cluj IT Cluster sunt acoperite din fondurile europene accesate prin proiectul POSCCE „Brained City” al clusterului, în care s-a demarat dezvoltarea componentelor de informatizare integrată a ecosistemului urban Cluj-Napoca, precum și a arealului urban Cluj Innovation City.