• Initiaţiva afectează mediul de afaceri românesc prin crearea unui sentiment de impredictibilitate în ceea ce priveşte cadrul legal şi fiscal care reglementează activitatea agenţilor economici. Pentru un mediu de afaceri sănătos, predictibilitatea este un factor cheie care generează încredere şi, în cele din urmă, prosperitate.
  • Măsura, prin efectul pe care îl generează în industria de IT, este în contradicţie cu declaraţiile şi politicile guvernamentale de până acum care situează industria noastră între priorităţile importante la nivel naţional. Creşterile economice ale României de până acum s-au bazat inclusiv pe aportul industriei de IT. Contribuţia IT-ul românesc la PIB depăşeşte 6%, iar predicţiile anunţate ţin cont de evoluţia pozitivă în acest sector.

În estimările noastre, realizate la nivelul companiilor membre ale Cluj IT, în medie circa 15% dintre angajaţi vor fi afectaţi de această măsură, cu efecte încă neclare în ceea ce priveşte politicile salariale pe care angajatorii le vor adopta pentru a contracara aceste consecinţe. Unele companii prevăd renegocieri ale salariilor pentru a compensa pierderile la nivel de angajat, însă asemenea măsuri, dacă vor fi adoptate la scară largă, vor duce, fără îndoială, la scăderea competitivităţii sectorului în ansamblu.

Credem că politicile guvernamentale trebuie să aibă în vedere efectele de multiplicare pe toate nivelurile şi în toate sectoarele şi de aceea o consultare prealabilă cu factorii interesaţi este întotdeauna binevenită.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012. Numără în prezent 50 de membri: 35 de companii de IT cu peste 4.000 de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale. Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.