• Zeci de companii din cele două țări au avut oportunitatea de a se așeza la aceeași masă pentru a explora modalități concrete pentru viitoare parteneriate și colaborări;
  • Peste 160 de sesiuni de discuții directe, 1 la 1, au avut loc între companiile de tehnologie din România și Japonia;
  • Forumul de Inovare Româno-Japonez de la Cluj-Napoca este prima acțiune majoră organizată după semnarea Parteneriatului Strategic Româno-Japonez, asumat la 7 martie 2023 prin Declarația Comună semnată de Președintele României, Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Cluj IT Cluster a sprijinit, în calitate de co-organizator, prima ediție a Forumului de Inovare Romano-Japonez, eveniment care a avut loc la Cluj-Napoca între 19 și 20 iunie. Fidel misiunii sale de susținere a companiilor de tehnologie, cea mai mare și reprezentativă asociație de profil din țara noastră, Cluj IT Cluster, a demonstrat și cu această ocazie că oferă soluții pe paliere diverse actorilor din domeniu, promovând ecosistemul de inovare din Cluj și din România.

Luna trecută, cu ocazia evenimentului său fanion, Cluj Innovation Days, Cluj IT Cluster a prefațat acest Forum, organizând un panel dedicat cooperării dintre România și Japonia și aducând astfel o perspectivă interculturală asupra cooperării dintre cele două țări care sunt unite, începând din acest an, printr-un Parteneriat strategic centrat pe componenta de inovare.

În 19 iunie, prima zi a Forumului de Inovare Româno-Japonez, în cadrul Conferinței „TechCo for a Digital Sunrise”, au avut loc mai multe sesiuni de discuții de tip panel, în care actori din domeniul politic sau de reglementare instituțional au dezbătut, alături de reprezentanții companiilor și cei ai mediului academic, diferite subiecte de interes, cum sunt: tehnologiile 5G, orașele inteligente sau sprijinul pentru startup-uri.

Cea de-a doua zi, 20 iunie, a fost una de maxim interes pentru companiile din țara noastră, antreprenorii fiind interesați de deschiderea de oportunități de afaceri cu companii și organizații din Japonia. În acest scop, cu ajutorul Japan External Trade Organization (JETRO), a avut loc un business matchmaking între companii din cele două țări, moment urmat apoi de o sesiune de start-up pitch în care companiile la început de drum și-au susținut ideile în fața unei audiențe formată din potențiali parteneri japonezi.

Peste 160 de interacțiuni 1 la 1 între companii de tehnologie din România și Japonia au avut loc pe parcursul zilei, punându-se bazele unor viitoare parteneriate și colaborări.

”Nu pot decât să mă bucur că evenimentul a avut un atât de mare succes, mai ales în rândul companiilor și mediului academic. Este o premieră națională de care suntem foarte mândri că s-a înfăptuit la Cluj. Ca urmare a celor două zile a reieșit că există un potențial enorm de colaborare între România și Japonia, mai ales pe direcția inovației și tehnologiei. Am constatat o dorință deschisă, directă de apropiere între cei prezenți care, sper eu, va duce și la proiecte concrete, cât mai curând posibil. Este important pentru mediul economic și cel de inovare ale României să ținem momentul viu și să profităm de un context favorabil al colaborării cu Japonia, una din marile economii ale lumii.”, a spus Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster.

Pe parcursul ambelor zile ale evenimentului, a fost organizat un spațiu expozițional care a permis expunerea unor companii românești proeminente, alături de companii japoneze, urmărindu-se astfel intensificarea relațiilor comerciale prin realizarea de viitoare parteneriate economice.

Forumul de Inovare Româno-Japonez a reprezentat o oportunitate de a facilita interacțiunile și schimbul de informații și bune practici între reprezentanții instituțiilor și companiilor japoneze și cei din țara noastră, vizând consolidare relațiilor în materie de inovare și digitalizare, promovarea cooperării dintre cele două state în domenii precum tehnologia informației și comunicațiilor, respectiv sprijinirea interacțiunilor dintre companiile private, inclusiv startup-uri.

Forumul de Inovare Româno-Japonez este prima acțiune majoră organizată după semnarea Parteneriatului Strategic Româno-Japonez, asumat la 7 martie 2023 prin Declarația Comună semnată de Președintele României, Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida și a fost organizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ambasada României la Tokyo, Ambasada Japoniei la București, Ministerul Afacerilor Interne și Communications of Japan (MIC) și Japan External Trade Organization (JETRO).
______

Context strategic

Forumul de Inovare Româno-Japonez, a fost un eveniment organizat în contextul Parteneriatului Strategic Româno-Japonez, asumat la 7 martie 2023 prin Declarația Comună semnată de Președintele României, Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Acest Parteneriat Strategic reprezintă avansarea relațiilor de colaborare româno-japoneze la cel mai înalt nivel și trecerea la o etapă superioară de valorificare a potențialului bilateral, pe trei dimensiuni cheie: politica externă și dialogul pe probleme de securitate, cooperarea economică și cooperare în domeniul asistenței pentru dezvoltare, cu focus pe domeniile culturii, științei și tehnologiei, inovației, cercetării și dezvoltării.