• Balcanii de Vest au un potențial mare de dezvoltare digitală, dar se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi diferența de dezvoltare digitală între țările din regiune, lipsa de infrastructură digitală, deficitul de competențe digitale și lipsa de sprijin pentru IMM-uri.
  • Documentul „O nouă Agendă Digitală pentru Balcanii de Vest” propune o serie de recomandări pentru politici publice care pot ajuta regiunea să-și atingă potențialul digital, cum ar fi investiții în infrastructură digitală, programe de educație și formare digitală și programe de sprijin pentru IMM-uri.

Directorul executiv al Cluj IT Cluster, Andrei Kelemen, a participat în calitate de reprezentant al 3B ICT Network, în grupul de lucru care a elaborat documentul ce poate fi considerat un adevărat apel la acțiune pentru dezvoltarea digitală a Balcanilor de Vest.

Documentul publicat de Digital SME și intitulat O nouă Agendă Digitală pentru Balcanii de Vest(disponibil în limba engleză), identifică o serie de provocări și oportunități specifice regiunii și face mai multe recomandări pentru politici publice care să sprijine dezvoltarea digitală a IMM-urilor din Balcanii de Vest. Trebuie spus că în 2018 Uniunea Europeană a lansat Agenda Digitală pentru Balcanii de Vest, promițând 30 de milioane de euro sub formă de granturi pentru infrastructura digitală, securitatea cibernetică și eGuvernare. Totul s-a întâmplat în contextul în care, din anul 2018, influența Chinei și a SUA în Balcanii de Vest a crescut, provocând preocupări în UE privind dependențele strategice. Tocmai de aceea, UE intenționează să-și consolideze angajamentul digital în Balcanii de Vest, mai ales având în vedere mediul geopolitic și războiul din Ucraina.

În plan politic și economic, UE și țările din Balcanii de Vest sunt angajate într-un viitor comun, Uniunea Europeană sprijinind integrarea celor șase economii. De altfel, UE este principalul partener comercial pentru Balcanii de Vest, reprezentând 70% din comerțul total.

DIGITAL SME propune cinci recomandări de politică pentru o nouă Agendă Digitală. Ele au fost elaborate în parteneriat cu membrii Digital SME: 3B ICT Network (Balcani, Marea Neagră și Țările Baltice), Clusterul TIC din Voivodina (Serbia) și Clusterul IT din Muntenegru.

Cele cinci recomandări sunt:

  • Stabilirea unui rol de atașat digital în cadrul delegațiilor UE din Balcanii de Vest;
  • Implementarea sprijinului pe care hub-urile europene de inovare digitală în Balcanii de Vest îl pot ofer;
  • Înființarea unei academii de competențe în domeniul securității cibernetice, pentru a oferi cursuri specializate pentru tinerii absolvenți și angajați ai administrațiilor publice;
  • Formarea unui grup de experți cu privire la standardele TIC, pentru a facilita adoptarea tehnologiilor digitale și pentru a deveni un lider global în domeniul tehnologiile emergente.
  • Lansarea unui pachet de investiții pentru a sprijini digitalizarea, în cadrul Planului economic și de investiții al UE.

Printre provocările identificate de echipa de lucru se numără diferența de dezvoltare digitală între țările din regiune (unele țări, cum ar fi Slovenia și Croația, sunt mai dezvoltate digital decât altele, cum ar fi Albania sau Bosnia Herțegovina.), lipsa de infrastructură digitală (multe zone din Balcanii de Vest au o infrastructură digitală slabă sau inexistentă), deficitul de competențe digitale (populația din Balcanii de Vest are un deficit de competențe digitale, ceea ce face dificilă adoptarea de noi tehnologii) sau lipsa de sprijin pentru IMM-uri (IMM-urile din Balcanii de Vest au nevoie de sprijin pentru a adopta noi tehnologii și pentru a se adapta la economia digitală.)

Nu este, însă, totul negativ, echipa identificând o serie de oportunități pentru dezvoltarea digitală a regiunii. Este vorba despre creșterea comerțului electronic care are potențialul de a crea noi oportunități de afaceri pentru IMM-urile din Balcanii de Vest, turismul digital care este o industrie în creștere, sau soluțiile digitale care pot fi folosite pentru a aborda probleme sociale cum ar fi sărăcia și șomajul.

Câteva dintre recomandările echipei de lucru pentru elaborarea de politici publice, care să sprijine dezvoltarea digitală a IMM-urilor din Balcanii de Vest, se referă la nevoia de investiții în infrastructură digitală pentru a asigura o conectivitate accesibilă și fiabilă în întreaga regiune, elaborarea de programe de educație și formare digitală pentru a umple deficitul de competențe digitale din regiune, dar și elaborarea unor programe de sprijin pentru IMM-uri pentru a le ajuta să adopte noi tehnologii și să se adapteze la economia digitală.

Documentul elaborat este, așadar, unul care oferă o viziune clară asupra modului în care Balcanii de Vest pot profita de oportunitățile economiei digitale și pledează pentru o implicare mai activă a Uniunii Europene și pe această dimensiune în regiune. 

Credit foto: Comisia Europeană, arhivă