Pandemia a impactat profund existența noastră economică și socială, aducând în prim-plan o serie de întrebări despre metode mai bune de furnizare a serviciilor esențiale, precum și despre noile modele de business potrivite momentelor actuale. Găsirea unui model de redresare post-pandemie presupune existența unei colaborări strânse între actori proveniți din sectoare diferite și pregătiți pentru a privi către ceea ce ne rezervă viitorul.  

Înființarea Consiliului pentru Digitalizarea României este un pas important către succes. Această nouă structură, inițiată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, aduce mediul privat și cel academic lângă mediul public, oferind suport și îndrumare în vederea îndeplinirii unuia dintre cele mai importante obiective pentru România: transformarea digitală. Cei 200 de experți care fac parte din componența Consiliului vor contribui activ la accelerarea proceselor digitale prin expertiza și resursele oferite, profitând de contextul actual pentru a construi o viziune comună în acest sens.

Cele 7 grupuri de lucru vor fi motoarele Consiliului, reprezentând structurile în care se vor propune politici publice, acte normative, strategii, vor fi validate abordări tehnologice și se vor pune în aplicare direcțiile prioritare care au fost stabilite de ADR pentru perioada următoare. Cluj IT Cluster duce mai departe misiunea de susținere a transformării digitale, fiind reprezentat în cadrul grupurilor de lucru ale Consiliului de dl. Andrei Kelemen, CEO al clusterului, precum și de alte companii membre.

Contextul actual ne oferă o șansă pe care nu am avut-o niciodată. Ne permite, alături de mediul de afaceri și cel academic să spargem barierele birocratice pentru a aduce plus valoare în zona publică românească. Ne dorim elaborarea unor politici publice eficiente și stabilirea unor bune practici pentru accelerarea procesului de transformare digitală care se va reflecta, cu precădere, în creșterea calității serviciilor oferite pentru cetățeni.

Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster a declarat:

“Pandemia a accelerat procese care până la apariția ei păreau imposibil de implementat în România. Suntem între ciocan și nicovală, dar asta nu este (încă) o tragedie. Putem ieși întăriți, dacă știm cum să profităm de această situație limită. I se atribuie lui Winston Churchill o vorbă. Nu știu dacă chiar a spus asta, dar înțelesul ei este perfect valabil și aplicabil: “să nu irosești niciodată o criză.” Avem o șansă să accelerăm modernizarea României, a economiei și a societății din care facem parte. Nu mai avem dreptul să o ratăm. Împreună vom defini strategia necesară implementării acestor politici pentru a asigura o transformare digitală pe termen lung, care să genereze impact pozitiv la nivelul tuturor sectoarelor. Digitalizarea rămâne în continuare o prioritate fundamentală pentru noi, pentru Cluj IT, de aceea pornim la drum cu încredere și entuziasm alături de Autoritatea pentru Digitalizarea României și de Consiliul Național pentru Transformarea Digitală.”