Aflate între nevoia de a depăși criza actuală și dorința de a dezvolta o strategie bazată pe progres, numărul companiilor orientate spre extinderea afacerii dincolo de granițe, indiferent de sectorul de activitate, este în creștere. Condusă de forțele globalizării, integrarea pe piețele internaționale deschide multiple oportunități pentru dezvoltare, sporind randamentele financiare ale companiilor, contribuind la creșterea nivelului competitivității și îmbunătățind know-how-ul prin schimburi de experiență între ecosisteme din diverse zone ale lumii.

Deși piețele globale au devenit un accelerator pentru succesul unei afaceri, nu trebuie însă să uităm că realitatea economică internațională este caracterizată de un puternic dinamism. Companiile care intenționează să „cucerească” teritorii străine au nevoie de o viziune largă, cuprinzătoare, precum și de o strategie pe măsură pentru a intra în competiție cu jucătorii globali (mai pregătiți sau nu) din industrie.

Reprezentanți ai ecosistemului nostru proveniți atât din mediul privat, cât și din mediul academic s-au reunit joi, 25 martie, la o nouă ediție a Clubului Managerilor în IT, organizat de Cluj IT Cluster, pentru a discuta posibilitățile dezvoltării organizațiilor prin valorificarea oportunităților de internaționalizare pe diferite piețe de la cele emergente la cele în curs de dezvoltare. Intervențiile invitaților au urmărit capacitatea sectorului românesc de IT privind extinderea dincolo de granițe și perspectivele de viitor în această direcție, acordând o importanță deosbită barierelor apărute în contextul internaționalizării și depășirii acestora printr-o abordare colectivă.

Internaționalizarea în rândul companiilor poate reprezenta o importantă punte de legătură spre o piață semnficativ mai largă pentru idei și competențe, precum și spre o mai mare libertate pentru experimente. Companiile pot utiliza piețele internaționale pentru a introduce produse și servicii unice, care pot ajuta la menținerea unui flux de venituri pozitiv. Mai mult decât atât, extinderea afacerii la nivel internațional poate însemna creșterea capacității de producție, iar momentul actual este oportun pentru a crea unități de producție (“delivery units”) în diverse zone ale lumii și de realiza tranziția organizației înspre calitatea de actor global. Deoarece avem în continuare de învățat din abodarile actorilor internaționali și din modul lor de a depăși provocările, acumularea de know-how, dezvoltarea parteneriatelor și importul de inovație și tehnologie sunt câteva dintre beneficiile internaționalizări pe care le dorim integrate la nivelul industriei de IT din România.

„Industria românescă de software a atins nivelul de maturitate, expertiză tehnologică și experiență în implementarea proiectelor. În procesul de transformare, de la dezvoltarea bazată pe outsourcing înspre abordări cu valoare adăugată mai ridicată și cu mai mare reziliență, rolul nostru pe piața internațională poate, și trebuie, să fie mult mai semnificativ. Chiar dacă în privința maturității produselor din portofoliu mai avem încă de lucru, avem avantajele semnificative ale agilității și adaptabilității la contexte noi, un grad de deschidere la nou și la risc mai ridicat decât mulți competitori din țările dezvoltate, și confortul în comunicarea și interacțiunea internațională” , a declarat dl. Daniel Homorodean, vicepreședinte Cluj IT și coordonator al Grupului de lucru Internaționalizare al clusterului.

Subiectul piețelor emergente în contextul IT-ului din spațiului românesc și potențialul lor de a dezvolta și de a susține diverse afaceri a fost în prim-planul agendei întâlnirii noastre. Este deja bine știut faptul că pe măsură ce țările emergente se dezvoltă, ele prezintă diferite oportunități nu numai pentru companiile locale, ci și pentru companiile internaționale, contribuind la creșteri economice rapide pentru cei care își extind orizonturile în aceste zone. Odată ce o nouă afacere este introdusă pe o piață emergentă putem vorbi despre o siguranță în ceea ce privește obținerea unui avantaj competitiv. Mai mult decât atât, există multiple beneficii pentru companii atunci când investesc în piețele emergente, în funcție de integrarea lor pe piața locală și de impactul produs asupra populației țării, iar aceste aceste avantaje cu siguranță vin cu posibilitatea de a fi resimțite pe termen lung.

„Pentru orice organizație, comunitate și țară, transformarea digitală este un factor critic, de maximă importanță și urgență. Acest lucru este resimțit nu doar în piețele nostre tradiționale, din vestul Europei sau din America de Nord, ci tot mai mult în țările în curs de dezvoltare și în piețele emergente. Africa, Asia de sud est, Asia Centrala, se numară printre zonele cu o creștere deosebit de rapidă, dar și cu provocari sistemice semnificative, care susțin necesitatea livrării de asistență și capacitate tehnică din exterior. Organizațiile internaționale și chiar actorii statali, precum Estonia, au identificat această oportunitate majoră, pentru urmatoarea perioadă. Noi, industria IT românească, putem deveni un actor important în această dezvoltare.

Clusterul Cluj IT și-a stabilit printre obiectivele sale să sprijine companiile IT românești, să își dezvolte capacitatea de internaționalizare și să acceseze în mod relevant oportunitățile de pe piața globală. Prin Grupul de lucru dedicat internaționalizarii, dezvoltăm relații cu parteneri din străinatate, realizăm misiuni economice (precum cea din Africa de est din noiembrie 2019), evenimente de matchmaking (cum a fost cel cu industria Chiliana de software, din septembrie 2020) și sprijinim fiecare membru să identifice direcțiile și abordările de internaționalizare care i se potrivesc cel mai bine. În relația cu autoritățile centrale ale României, susținem și sprijinim asumarea internaționalizării IT-ului românesc ca prioritate strategică națională”, a mai declarat dl. Homorodean.

Așadar, putem vorbi despre potențialul IT-ului românesc de a cuceri alte continente? Concluziile întâlnirii noastre aduc un răspuns pozitiv. Avem cu siguranță agilitatea, capacitatea de adaptare și expertiza tehnică și metodologică necesară pentru a ne extinde, însă totul depinde de noi.

Le mulțumim invitaților pentru participarea în cadrul evenimentului și pentru contribuțiile valoroase!