Evenimente majore de business pentru companii în misiunea economică organizată de Cluj IT în Franța

by | Mar 30, 2023 | Blog, News, Updates / Latest News | 0 comments

  • 3 firme membre ale clusterului au beneficiat de sprijin pentru a accesa noi piețe și parteneri internaționali, în perioada 07-10 martie
  • Cluj IT poziționează România pe harta europeană a actorilor de referință în domeniul inovației prin proiectul GALATEA
  • Companiile românești au avut oportunitatea de a stabili parteneriate cu organizații din peste 30 de țări din Europa în cadrul International Business Meetings – Global Industrie 2023, eveniment de matchmaking derulat în cadrul Enterprise Europe Network, co-organizat în colaborare cu Cluj IT. 

GALATEA. Eveniment final & panel specializat 

Primele două zile ale misiunii economice (7-8 martie) au fost marcate prin activitățile evenimentului de încheiere a proiectului european GALATEA, finanțat prin HORIZON 2020, al cărui scop este crearea de noi lanțuri industriale valorice în vederea dezvoltării ecosistemului maritim în 4 sectoare cheie: Smart Port, Smart Ship, Smart Shipyard și Maritime Surveillance, prin stimularea sinergiilor în domeniul tehnologic cu cel maritim. 

Proiectul, în care Cluj IT a adus expertiză tehnologică din sectorul IT spre cele patru mari domenii ale BlueGrowth cu potențial ridicat pentru creșterea inteligentă și sustenabilă, a distribuit peste 2 milioane de euro către 42 de IMM-uri europene sub forma de granturi directe.

În calitate de partener al consorțiului de proiect, Cluj IT a moderat sesiunea dedicată Smart Ship & Smart Shipyard, care a reunit 4 din cele 10 proiecte finanțate cu scopul dezvoltării de soluții digitale inovative pentru ecosistemul maritim, cu focus pe cele 2 domenii.

Colega noastră Andreea Apostu a avut plăcerea de a facilita discuțiile pe tema proiectelor finanțate și a rezultatelor obținute în cadrul acestora alături de invitații: 

  • Dl. Yves-Henri Grunevald, CES Works (Proiect COMPODEEP) 
  • Dna. Lenna Gwiss, NepTech (Proiect H2AIR)
  • Dl. Christos Skliros, Hellenic Drones S.A. (Proiect HECTOR)
  • Dl.  Frederic Mosca, PYTHEAS Technology (Proiect PYCHARGE)

Totodată, în deschiderea sesiunii, Dl. Mihai Rusescu reprezentant al DP WORLD din Portul Constanța a oferit o prezentare privind provocările domeniului maritim și perspectivele viitoare de dezvoltare în contextul avansului tehnologic, respectiv procesul de transformare digitală. 

GALATEA. Matchmaking & internaționalizare

În cea de-a doua parte a evenimentului, companiile au fost implicate într-o sesiune de matchmaking în care delegații membrilor Cluj IT (GITS COM și GITS Serv) au avut oportunitatea de a-și stabili întâlniri bilaterale și de a iniția colaborări internaționale cu diverși reprezentanți ai mediului de afaceri din țări precum: Franța, Spania, Grecia și Polonia dar și cu potențiali utilizatori finali ai produselor lor  precum Portul din Bilbao. 

Delegația din România, împreună cu participanții la eveniment, au beneficiat de o vizită la fața locului a Portului din Marseille, în cadrul careia au avut șansa de a afla mai multe despre nevoile curente și potențialul de dezvoltare a portului. 

Prin aportul său la implementarea proiectului GALATEA, Cluj IT a adus contribuții majore în ecosistemul mediului de afaceri național, sprijinind 10 companii în activitățile lor de internaționalizare și, în același timp, finanțând 5 IMM-uri românești cu 280 000 euro (cumulat) pentru derularea de proiecte inovative individuale sau colaborative. Astfel, clusterul a poziționat România pe harta europeană a actorilor de referință în domeniul inovației.  

Global Industrie 2023. Networking & colaborare

9 și 10 Martie au marcat derularea Global Industrie 2023, cea mai mare și printre cele mai importante expoziții din lume pentru domeniul industrializării, organizată în incinta EUREXPO, din Lyon. Ediția din 2023 și-a orientat conținutul spre industria viitorului și asupra afacerilor internaționale, iar munca continuă urmată de succesul avut la fiecare ediție desfășurată în Paris, respectiv în Lyon au asigurat o sporire a ofertei de activități și conectarea cu un public țintă variat. 

Scopul evenimentului a fost oferirea de servicii pentru IMM-uri axate pe facilitarea accesului la noi parteneri, noi piețe dar și acces la oportunități de finanțare. Delegația membrilor Cluj IT a inclus participarea lui Sorin Rotariu, Sorin Alion și Cătălin Cheltuianu din partea companiilor GITS COM (Sibiu), GITS SERV (Sibiu) și, respectiv, BUSY MACHINES (Timișoara). 

Global Industrie 2023. Facilitarea interacțiunii cu companii belgiene

În timpul evenimentului delegații Cluj IT au facilitat conexiunea directă a companiilor membre prezente cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, în mod specific Regiunea Wallonia, care activează în domenii precum digitalizare inteligentă, automatizare și mecatronică. Astfel, delegații companiilor românești au avut prilejul de a interacționa cu cele peste 20 de companii belgiene, stabilind pietrele de temelie pentru dezvoltarea unor colaborări durabile și a parteneriatelor inovative.  

Din perspectiva expoziției per ansamblu, participanții la misiunea economică s-au aflat în contextul ideal pentru a intra în contact direct cu peste 2300 de expozanți și de a identifica oportunități de finanțare disponibile prin două proiecte de tip Eurocluster:

  • Proiectul Digital Resilient Europe for Advanced Manufacturing (DREAM);
  • Proiectul Green Manufacturing Supporting Recovery and Resilience of Industrial SMEs (GEMSTONE)

Cluj IT va facilita accesul companiilor românești la oportunitățile oferite prin proiectul DREAM, fiind parte a consorțiului de implementare și singurul punct de contact din România pentru trei proiecte Eurocluster. 

“Compania GITS a fost încântată să fie invitată și să participe la evenimentul din Lyon – Industry 4.0 – Global Industrie 2023. Așa cum știam deja, expoziția industrială este cea mai importantă din Franța. Pornind de la locație, accesul către expoziție, organizarea acesteia și expozanți, ne-au confirmat sau chiar depășit așteptările. Tematicile industriale au fost bine marcate și împărțite, fiind foarte ușor de găsit zonele de interes.  Pentru noi, cei de la GITS a fost foarte important să vedem evoluțiile și tendințele industriale, mai ales pe partea de digitalizare, digitizare, mentenanță predictivă, inteligență artificială. “

Sorin Rotariu

CEO , GITS SERV

Totodată, Sorin Alion, Director Marketing al GITS Com, menționează următoarele:

”Cluj IT a intermediat prezența noastră în standul Belgiei unde am fost foarte bine primiți și am avut discuții interesante relativ la viitoare proiecte cu finanțare Europeană și tendințele dezvoltării industriale. Am fost foarte încântați să vedem în sfârșit un stand al României foarte bine organizat”.

Sorin Alion

Director Marketing , GITS COM

Enterprise Europe Network. Matchmaking pentru internaționalizare

Sub egida Global Industrie 2023, în perioada 8-14 martie a avut loc și Industry 4.0 – International Business Meetings, eveniment de matchmaking organizat în format hibrid sub egida Enterprise Europe Network. Cei peste 390 de participanți înregistrați și-au putut stabili întâlniri de afaceri cu alți delegați ai mediului de afaceri din peste 30 de tari din Europa. Participarea României a fost deosebit de puternică, cu 17 persoane înscrise la activități, companiile românești derulând peste 20 de întâlniri bilaterale. 

Ca urmare a participării sale la seria de evenimente din Franța, Cătălin Cheltuianu, Business Development Manager la BusyMachines ne-a transmis următoarele gânduri legate de experiența sa:

“A fost o adevărată plăcere să particip cu Cluj IT la Global Industrie din Lyon, Franța. Am avut tot sprijinul din partea Andreei Apostu, prin introducerea BusyMachines spre parteneri  și furnizori care au dus la generarea unor relații de afaceri puternice cu piața franceză. Mulțumim, Cluj IT!” 

Cătălin Cheltuianu

Business Development Manager, BusyMachines

__________

Aflați mai multe despre inițiativele și noutățile comunității Cluj IT.

Alăturați-vă comunității Cluj IT fie prin aderarea companiei ca membru al clusterului, fie prin abonarea la newsletter-ul nostru lunar.

Recent Posts

0 Comments

This blog is for informational and educational purposes only.

Cluj IT will not be liable for any false, inaccurate, inappropriate or incomplete information presented, as the authors are free to choose their approach and relevant topics, within the general guidelines of the blog. The opinions expressed by the authors and those providing comments are theirs alone, and do not reflect the opinions of Cluj IT.

Certain links in the articles or comments may lead to external websites.­ Cluj IT accepts no liability in respect of materials, products or services available on any external website which is not under the control of Cluj IT.