• Despre transfer tehnologic la Smart Diaspora 2023

Timișoara a găzduit, în perioada 11-13 aprilie, Smart Diaspora 2023, conferință organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României și egida Guvernului României. Evenimentul a oferit contextul optim pentru reunirea unor personalități marcante din comunitatea academică și științifică, reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului de business românesc, care în cadrul celor 38 de workshop-uri programate au explorat împreună teme precum provocările digitalului și ale digitalizarii, sustenabilitatea, securitatea și reziliența pentru comunități și cetățeni, antreprenoriat și transfer tehnologic. 

Noi am avut deosebita plăcere să fim alături de organizatori, delegații mediul de afaceri local și cei ai mediului de cercetare, în cadrul workshopului pe tema transferului tehnologic și rolul acestuia în dezvoltarea ecosistemului de cercetare, inovare și antreprenoriat.

Activitățile au fost deschise de Sebastian Burduja, Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării și Adrian Curaj, Director General al Unității Executive pentru Finanțarea Invatamantului Superior, a Cercetarii-dezvoltarii și Inovării (UEFISCDI), alături de Stelian Brad, Președinte al Cluj IT Cluster, Octavian Buiu (IMT București) și Sabin Totorean (Nokia Romania). 

Pe parcursul celor două zile, discuțiile s-au concentrat pe subiectul transferului tehnologic și elemente pe care acesta le înglobează, de la modele de valorificare a rezultatelor cercetării, până la politici publice și instrumente de finanțare. 

Stelian Brad și-a folosit experiența și expertiza în zona transferului tehnologic ca invitat în două sesiuni de discuții. Prima sesiune s-a concentrat pe subiectul culturii antreprenoriatului, al tehnologiei și a mediului de cercetare, cu parteneri de discuție care au inclus experți și specialiști în ariile lor precum:

  • Răzvan Rughiniș, Innovation Labs 
  • Andrei Munteanu, Cowork Timișoara 
  • Andrei Son, Continental 
  • Răzvan Crăciunescu, Universitatea Politehnica București, 5G Lab 

Cel de-al doilea panel a adus în fața audienței bune practici în colaborarea pentru transferul tehnologic, studii de caz cu specific regional, alături de:

  • Sorin Maxim, ROREG 
  • Mary Nemciuc, Technovator 
  • Marius Hăgan, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iași 
  • Ștefan Dascălu, University of Oxford 

Agenda workshop-ului a beneficiat de implicarea activă a lui Florin Păun, Membru al juriului la European Innovation Council și membru al Consliului Strategic al Centrului pentru Inovație Digitală pentru Societate DIH4Society, o inițiativă a Cluj IT Cluster. 

Mulțumim pe această cale gazdelor evenimentului, Alianța Timișoara Universitară (ATU), precum și organizatorilor: Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI în parteneriat cu Academia Română.

Dacă nu ai ajuns în Timișoara pentru sesiunile de lucru, avem vești excelente. În perioada 24-26 mai Clujul devine centrul atenției pentru inovație, tehnologie și transformare digitală: începe Cluj Innovation Days 2023. Primele detalii sunt deja disponibile pe pagină. Nu ezita să-ți rezervi locul în avans. => https://clujinnovationdays.com/ 

_________

Aflați mai multe despre inițiativele și noutățile comunității Cluj IT.

Alăturați-vă comunității Cluj IT fie prin aderarea companiei ca membru al clusterului, fie prin abonarea la newsletter-ul nostru lunar.