La două luni după încheierea celei de-a 9-a ediții a conferinței Cluj Innovation Days, reverberațiile celor trei zile de workshop-uri, masterclass-uri, discursuri key note și dezbateri tematice care au reunit invitaţi de calibru internațional și peste 900 de participanți de pe patru continente (Europa, Asia, Africa și America de Sud), ne aduc în prim plan acțiuni și strategii practice de aliniere cu obiectivele Comisiei Europene legate de tranziția verde (green transition) în economie și nu numai.

L-am invitat pe dl. Stelian Brad, președinte al Cluj IT Cluster să ne ofere mai multe detalii despre direcţiile vizate în această ediţie a conferinţei, dar şi perspective privind acţiuni în pregătire.

Cum ați ales tema acestei ediții Cluj Innovation Days?

Cluj Innovation Days este deja un eveniment cu tradiție, anul acesta având loc cea de-a noua ediție a conferinței și, ca în fiecare an, ne-am canalizat resursele înspre abordarea multidimensională a unei teme importante, care ne implică, într-un fel sau altul, pe toți, fie că vorbim despre antreprenori, cercetători, studenți, reprezentanți ai administrației publice, ș.a.m.d. Inevitabil, viitorul Economic al Europei precum și accelerarea unei tranziții spre o economie mai verde reprezintă azi una dintre provocările majore cu care ne confruntăm. În această ediție a Cluj Innovation Days am reușit să atingem câteva dintre punctele cheie ale acestei teme. Meritul, desigur, revine speakerilor remarcabili care au acceptat invitația noastră și cărora doresc să le mulțumesc din nou cu această ocazie.

Care au fost elemente cheie din agenda conferinței?

Ne-am propus să dezbatem în primul rând, corelația dintre  progresul tehnologic, respectiv transformarea digitală și “verzificarea” proceselor industriale, administrative și economice. Am abordat astfel domenii dintre cele mai variate, de la orașe și comunități inteligente, transformarea digitală a administrației publice, digitalizarea muncii, competențele viitorului, oportunități de internaționalizare, noi lanțuri valorice și modele de business sustenabile, până la oportunități de dezvoltare oferite de Uniunea Europeană în noua perioadă de programare prin programe cheie precum Horizon Europe și Digital Europe.

Printe invitații de seama i-am avut alături de noi pe Excelența Sa Mariya Gabriel, European Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth, pe domnul Thibaut Kleiner, Director for Policy, Strategy and Outreach în cadrul DG Connect, dna. Alina Ujupan, Member of Cabinet of Executive Vice-President for Europe fit for the Digital Age.

Ne bucurăm că am reușit, prin Cluj Innovation Days 2021, să aducem încă o dată în România, la aceeași masă de discuție, reprezentanți ai ecosistemului la nivel național și internațional cu delegați ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene, în jurul obiectivului comun de a susține România în călătoria sa către o Europă mai verde.

Cum vedeți creșterea conștientizării populației în legătură cu Pactul Verde European?

Pactul Verde poate câștiga teren în măsura în care populația ajunge la aceste informații. Este încurajator faptul că mai multe organizații (în special ONG-uri) depun eforturi constante pentru a aduce prioritățile semnalate în Pactul Verde mai aproape de oameni. Aceasta a fost, de altfel, și una dintre intențiile noastre legate de Cluj Innovation Days. Sigur, factorul politic e important, și constat că, într-adevăr, la nivel european promovarea Pactului Verde funcționează foarte bine, iar sprijinul autorităților locale în această direcție poate fi un plus important. Cred că treptat această conștientizare se va realiza la nivelul populației și rămân optimist că se va realiza chiar într-un timp relativ scurt.

Ce abordări sustenabile vedeți pentru ecosistemul de business?

Sustenabilitatea ecosistemului de business este un deziderat ce poate fi atins doar printr-o în comun a eforturilor mediului cu cel public. În prezent, ne aflăm într-un context ce ne-a forțat să ne adaptăm într-un timp relativ scurt la un mod de desfășurare al activității, centrat pe tehnologizarea și digitalizarea proceselor. Evoluția mediului de business a fost susținută de instrumentele adoptate la nivelul administrației centrale și în același timp procesele din domeniul public au fost îmbunătățite prin aportul entităților private.

Cluj IT Cluster prin inițiativele și proiectele sale promovează și susține dezvoltarea sinergică a comunității ca întreg și nu dispersată pe arii de activitate.

Cluj Innovation Days este unul dintre proiectele emblă ce contribuie la identificarea modelelor de bune practici ce pot fi transpuse la nivel național. În cadrul ediției de anul acesta, unul dintre punctele centrale de discuție a fost dedicat noilor lanțuri valorice și a modelelor de business apărute ca urmare a colaborările transnaționale susținute de proiecte de anvergură la nivel european.

Ce îmi doresc să evidențiez este ideea că sustenabilitatea nu vine ca un rezultat imediat ci este suma unor procese și acțiuni derulate constant și adaptate în funcție de nevoile sau mai bine zis provocările pieței.

Această ediţie a conferinţei a fost organizată în cadrul unei iniţiative pe direcţia competenţelor pentru viitor. Ce reprezintă Future Skills și ce v-ați propus prin această inițiativă?

 Future Skills este unul din proiectele finanțate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, pe care Cluj IT Cluster îl implementează în parteneriat cu Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj și cu Școala Informală de IT, prin care se oferă sprijin IMM-urilor din Regiunea NV care activează în domenii de activitate incluse în Strategia Națională Competitivitate și Strategia Națională Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020, cu scopul îmbunătățirii competențelor angajaților lor. Sunt prevăzute două mari categorii de intervenții: la nivelul angajaților, cursuri și ateliere de lucru practice, pe de o parte, respectiv, la nivelul angajatorilor,  elaborarea și pilotarea de programe personalizate de învățare la locul de muncă, pe de altă marte.

Prin proiectul Future Skills, ne-am propus să sprijinim în mod direct ecosistemul de business românesc, focusul fiind pe IMM-uri, cu acțiuni și instrumente concrete de stimulare și creștere a gradului de integrare în cultura organizațională a conceptului de formare continuă, cu beneficii atât imediate cât și pe termen mediu și lung, legate de dezvoltarea organizației, creșterea gradului de retenție a personalului, eficientizarea resurselor, stimularea și motivarea angajaților, totul într-un context adaptat și personalizat pe fiecare IMM beneficiar de sprijin.

Credem cu tărie că România trebuie să urmeze exemplele de succes ale unor țări europene dezvoltate, precum Germania, Finlanda sau Suedia, în care învățarea și specializarea profesională, inițiată în școală, este continuată și consolidată la locul de muncă atât de către angajați cât și de către angajatori, în mod asumat și transparent, în cadrul unor programe bine definite și care evoluează organic, sinergic cu noile provocări create de progresul tehnologic accelerat actual.

Conferinţa, precum şi organizatorii principali vor marca anul următor o aniversare importantă: 10 ani de activitate.  La ce să ne așteptăm de la următoarea ediție Cluj Innovation Days?

Ca și în alte activități, pandemia și-a pus amprenta semnificativ pe modul de desfășurare a evenimentului. Trebuie să recunoaștem că, în contextul tehnologic actual, formatul online are câteva avantaje semnificative, dintre care vreau să semnalez în primul rând deschiderea către o participare mondială (au fost reprezentate patru continente, respectiv Europa, Asia, Africa și America de Sud) precum și simplificarea accesului, fiind necesar un simplu dispozitiv conectat la internet, cu semnificative economii de timp și resurse din partea vorbitorilor și a participanților. Ne dorim să valorificăm în continuare aceste avantaje, combinând totodată cu beneficiile interumane ale întâlnirilor față în față, în măsura în care acest lucru va fi posibil, într-un format hibrid care să maximizeze experiența oferită participanților.

Cum spuneam, ne interesează ca dezbaterile să aibă un impact real, iar publicul să participe la întâlniri implicat și interesat de lucrurile discutate, și, din acest punct de vedere, am putea spune că tema centrală a ediției de anul viitor se va decide singură. Altfel, încercăm să aducem speakeri excepționali, ne dorim un public cât mai numeros, și, ca în fiecare an, ne vom strădui ca organizarea să fie și mai bună (dacă se poate) față de ediția precedentă.

Ce alte proiecte sau evenimente legate de sustenabilitate și de durabilitatea economiei plănuiți pe viitor?

E destul de greu să nominalizez anumite acțiuni concrete pentru că majoritatea inițiativelor Cluj IT implică într-o oarecare măsură dezvoltarea sustenabilă. Participăm în mai multe proiecte cu finanțări naționale sau europene și, în majoritatea lor, încercăm să sprijinim tocmai această dezvoltare durabilă a economiei la nivel local, regional sau european, în funcție de specificul fiecărui proiect. În plus, la nivel de cluster am organizat o serie de grupuri de lucru unde targetul final e practic același, cu focus pe anumite direcții specifice precum Smart Cities, Learning and Development, Business Internationalization, E-Health sau Data Intelligence.

Pot confirma faptul că seria Innovation Days contină pe parcursul anului 2021 cu cea de-a doua ediţie a conferinţei localizate în Sibiu, organizată în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, prin intermediul Hasso-Plattner Knowledge Transfer Institute. În perioada 28-30 octombrie aducem în discuţie transformarea digitală, ca o condiţie prealabilă pentru sustenabilitate în toate sectoarele economice, dar şi pentru societate în general, în cadrul Sibiu Innovation Days 2021.